Israelisk högerextremist vill skjuta flyktingar

Publicerad 2012-06-04

En israelisk parlamentsledamot och högerextremist sa i söndags att alla som illegalt försöker ta sig in i Israel borde skjutas. Samtidigt börjar en ny lag gälla i Israel som gör det möjligt att fängsla illegala flyktingar utan rättegång.

Det var under ett besök vid Israels gräns mot Egypten som parlamentsledamoten Aryeh Eldad, som företräder det högerextrema oppositionspartiet Nationella Unionen, uttalade sig, skriver Haaretz.

– Den som tar sig över gränsen borde skjutas av militären. En svensk turist, sudaneser från Eritrea, eritreaner från Sudan, asiater från Sinai. Om någon rör Israels gräns – skjut, sa Eldad.

Eldad besökte gränsen tillsammans med andra medlemmar från kommittén för utrikes- och försvarsfrågor. Han försökte senare att förmildra sitt uttalande och menade att det inte är genomförbart att verkligen skjuta alla, för då kommer människorättsorganisationer börja klaga och gå till domstol. Dessutom trodde han inte att militären verkligen skulle skjuta på obeväpnade människor, så det bästa alternativet ansåg han istället vara långa fängelsestraff.

Utrikes- och försvarskommiténs ordförande, Roni Bar-On, sa i en kommentar att det inte är militärens sak att ta beslut i frågor som berör invandrare, det är statens.

Samma dag som Eldad uttalade sig började en ny lag som berör flyktingar gälla i Israel. Den nya lagen gör att illegala flyktingar och asylsökande kan fängslas upp till tre år om de uppehåller sig i Israel under en längre period, detta kan ske utan rättegång och istället för utvisning. Personer som upptäcks hjälpa illegala flyktingar med bostad riskerar fängelse i upp till 15 år, rapporterar Haaretz.

Människorättsorganisationer ser lagen som allt för långtgående och att den bryter mot FNs konvention om flyktingars rätt. Organisationen Stödlinjen för invandrade arbetare säger i ett uttalande att fängslandet av tusentals invandrare både är inhumant och ineffektivt. De säger också att Israel inte uppför sig som andra civiliserade länderna som respekterar FN-konventionen.

Aryeh Eldads uttalande är ett i raden av flera händelser där flyktingar omtalas negativt. Förra veckan liknande regeringspolitikern Miri Regev flyktingar från Sudan vid "en cancer i vår kropp". Tidigare hare både premiärministern Benjamin Netanyahu och inrikesministern Eli Yishai kallat invandrare för infiltratörer.
Erik Melin

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA