Israelisk högerextremist vill skjuta flyktingar

Publicerad 2012-06-04

En israelisk parlamentsledamot och högerextremist sa i söndags att alla som illegalt försöker ta sig in i Israel borde skjutas. Samtidigt börjar en ny lag gälla i Israel som gör det möjligt att fängsla illegala flyktingar utan rättegång.

Det var under ett besök vid Israels gräns mot Egypten som parlamentsledamoten Aryeh Eldad, som företräder det högerextrema oppositionspartiet Nationella Unionen, uttalade sig, skriver Haaretz.

– Den som tar sig över gränsen borde skjutas av militären. En svensk turist, sudaneser från Eritrea, eritreaner från Sudan, asiater från Sinai. Om någon rör Israels gräns – skjut, sa Eldad.

Eldad besökte gränsen tillsammans med andra medlemmar från kommittén för utrikes- och försvarsfrågor. Han försökte senare att förmildra sitt uttalande och menade att det inte är genomförbart att verkligen skjuta alla, för då kommer människorättsorganisationer börja klaga och gå till domstol. Dessutom trodde han inte att militären verkligen skulle skjuta på obeväpnade människor, så det bästa alternativet ansåg han istället vara långa fängelsestraff.

Utrikes- och försvarskommiténs ordförande, Roni Bar-On, sa i en kommentar att det inte är militärens sak att ta beslut i frågor som berör invandrare, det är statens.

Samma dag som Eldad uttalade sig började en ny lag som berör flyktingar gälla i Israel. Den nya lagen gör att illegala flyktingar och asylsökande kan fängslas upp till tre år om de uppehåller sig i Israel under en längre period, detta kan ske utan rättegång och istället för utvisning. Personer som upptäcks hjälpa illegala flyktingar med bostad riskerar fängelse i upp till 15 år, rapporterar Haaretz.

Människorättsorganisationer ser lagen som allt för långtgående och att den bryter mot FNs konvention om flyktingars rätt. Organisationen Stödlinjen för invandrade arbetare säger i ett uttalande att fängslandet av tusentals invandrare både är inhumant och ineffektivt. De säger också att Israel inte uppför sig som andra civiliserade länderna som respekterar FN-konventionen.

Aryeh Eldads uttalande är ett i raden av flera händelser där flyktingar omtalas negativt. Förra veckan liknande regeringspolitikern Miri Regev flyktingar från Sudan vid "en cancer i vår kropp". Tidigare hare både premiärministern Benjamin Netanyahu och inrikesministern Eli Yishai kallat invandrare för infiltratörer.
Erik Melin

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.