120118_jimmie_akesson_464_01.jpg

Årets första partiledardebatt handlade mest om arbetslösheten. Jimmie Åkessons talade om brottslighet och hårdare lagstiftning. Foto Expo

Jimmie Åkessons kallar Malmö för "gangsterstad"

Publicerad 2012-01-18

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick till hårt angrepp mot kriminaliteten i Malmö och hävdade att staden påminner om en "gangsterstyrd stad från 1920-talet. Han krävde även en "ansvarskommission" under årets första partiledardebatt på onsdagen.

- En del Malmöbor har nog rätt svårt att känna igen sig i den verklighetsbeskrivning som Jimmie Åkesson gör av Malmö som en stad hämtad från gangsterfilmer som beskriver 20-talets USA. När man tar ansvar för Malmö ska man inte låta svartmålandet regera, sa Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i sin replik till Jimmie Åkesson.

Partiledardebatten i riksdagen handlade främst om arbetslösheten. Jimmie Åkesson talade i sitt anförande om brottsligheten och pekade ut Malmö, "Det är inte utan anledning som Malmö kallas för Sveriges Chicago", sa han.

Han sa även att inga politiska partier tar ansvar för
den "splittringspolitik" som råder och krävde hårdare straff och strängare gränskontroller.

Vänsterpartiets nyvalda partiledare Jonas Sjöstedt ifrågasatte Sverigedemokraternas motiv bakom kraven på hårdare straff. Han tog upp kvinnor som kommit till Sverige efter att ha gift sig med en svensk man och som riskerar att utvisas om de polisanmäler att de misshandlas i hemmet.

– Kan det vara så Jimmie Åkesson, att skälet att ni inte bryr er om dessa kvinnor är för att de inte är etniska svenskar?, sa Sjöstedt i sin replik till Åkesson.

Åkesson svarade att han sett problematiken, men ifrågasätter samtidigt många kvinnors val att flytta till Sverige av kärlek.

– Om det är så att man flyttar till Sverige enbart av den anledningen att man vill få det lite bättre då är det ingen bra grund att flytta till Sverige. Jag tycker inte att det finns anledning till att ändra lagstiftningen, sa Åkesson.
Daniel Vergara

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA