120118_jimmie_akesson_464_01.jpg

Årets första partiledardebatt handlade mest om arbetslösheten. Jimmie Åkessons talade om brottslighet och hårdare lagstiftning. Foto Expo

Jimmie Åkessons kallar Malmö för "gangsterstad"

Publicerad 2012-01-18

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick till hårt angrepp mot kriminaliteten i Malmö och hävdade att staden påminner om en "gangsterstyrd stad från 1920-talet. Han krävde även en "ansvarskommission" under årets första partiledardebatt på onsdagen.

- En del Malmöbor har nog rätt svårt att känna igen sig i den verklighetsbeskrivning som Jimmie Åkesson gör av Malmö som en stad hämtad från gangsterfilmer som beskriver 20-talets USA. När man tar ansvar för Malmö ska man inte låta svartmålandet regera, sa Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i sin replik till Jimmie Åkesson.

Partiledardebatten i riksdagen handlade främst om arbetslösheten. Jimmie Åkesson talade i sitt anförande om brottsligheten och pekade ut Malmö, "Det är inte utan anledning som Malmö kallas för Sveriges Chicago", sa han.

Han sa även att inga politiska partier tar ansvar för
den "splittringspolitik" som råder och krävde hårdare straff och strängare gränskontroller.

Vänsterpartiets nyvalda partiledare Jonas Sjöstedt ifrågasatte Sverigedemokraternas motiv bakom kraven på hårdare straff. Han tog upp kvinnor som kommit till Sverige efter att ha gift sig med en svensk man och som riskerar att utvisas om de polisanmäler att de misshandlas i hemmet.

– Kan det vara så Jimmie Åkesson, att skälet att ni inte bryr er om dessa kvinnor är för att de inte är etniska svenskar?, sa Sjöstedt i sin replik till Åkesson.

Åkesson svarade att han sett problematiken, men ifrågasätter samtidigt många kvinnors val att flytta till Sverige av kärlek.

– Om det är så att man flyttar till Sverige enbart av den anledningen att man vill få det lite bättre då är det ingen bra grund att flytta till Sverige. Jag tycker inte att det finns anledning till att ändra lagstiftningen, sa Åkesson.
Daniel Vergara

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.