120118_sterilisering_464_1.jpg

Kristdemokraterna meddelade i helgen att de ställer sig bakom en lagändring och slopa kravet på att de som byter kön måste sterilisera sig. I januari krävde ett par hundra personer en lagändring utanför riksdagen. Foto Expo.

KD vill ändra lagen om steriliseringar

Publicerad 2012-02-20

Kristdemokraterna vill ta bort kravet på att de som byter kön också måste sterilisera sig. Tidigare var kristdemokraterna det enda regeringspartiet som inte tagit ställning mot lagen.

Kristdemokraterna har kritiserats för att ha förhalat en lagändring, då de som enda regeringsparti krävt ytterligare utredningar om lagen som kräver att de som vill byta kön måste sterilisera sig. På DN debatt i lördags skriver bland annat Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund att partiet efter "noga övervägande" kommit fram till att steriliseringskravet bör avskaffas.

Beslutet välkomnas av RFSL, som uppmärksammat frågan, bland annat genom att anordna demonstrationer. De har även lämnat in namnunderskrifter till statsminister Fredrik Reinfeldt med krav på en ändring av lagen.

Med Kristdemokraternas ställningstagande i frågan så är samtliga partier i riksdagen för att ändra lagen, förutom Sverigedemokraterna.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.