sdpol kent ekeroth

Genomsnittsåldern för ensamkommande flyktingbarn är 15 år, enligt Migrationsverket. Trots det påstår Kent Ekeroth att de flesta inte är ungdomar. Foto Expo

Kent Ekeroth ljuger om flyktingbarn

Publicerad 2012-12-18

En majoritet av de ensamkommande flyktingbarnen som kommer till Sverige är inte ungdomar enligt Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth. Migrationsverkets presschef menar att det inte är sant och kallar utspelet för trams.

– Det är intressant att en politiker som inte arbetar med våra frågor vet att majoriteten av de som kommer till Sverige som ensamkommande barn i verkligheten är vuxna. Då vet han mer än vad Migrationsverket, kommunerna och den svenska läkarkåren vet och det är ju trams, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Kent Ekeroth skriver på sin blogg angående att Laholms kommun planerar att köpa och renovera en fastighet för att ta emot flyktingbarn.

"Tänk om svenska ungdomar (som är ungdomar på riktigt till skillnad från en majoritet av de s.k. 'ensamkommande flyktingbarnen') också hade fått kommunen att spendera över en miljon kronor på dem varje gång de behövde boende, exklusive såklart de enorma kostnader förknippade med att ha 7 anställda för att passa upp på dem. Asylbranschen blomstrar med Sjuklöverns goda minne."

Migrationsverkets statistik visar att den genomsnittliga åldern för barn som sökt asyl i Sverige är 15 år. Fredrik Bengtsson säger till Expo Idag att det är allvarligt att Kent Ekeroth bidrar till att sprida myter.

– Detta är att fara med osanning, det är det ena. Det andra är att han spär på främlingsfientlighet och sår ett mistänkliggörande mot samtliga personer som kommer till Sverige genom att säga så här.

Det är vanligt i högerextrem propaganda att misstänkliggöra barn som kommer till Sverige. Migrationsverket uppger även att detta är ett problem som de möter ute i kommunerna.

– Det försvårar acceptansen i samhället för en redan väldigt utsatt grupp. Vi har mött de här ryktena ganska ofta. Det känns tyvärr så ibland att om man upprepar en osanning tillräckligt många gånger så upplevs det som en sanning tillslut.

Sverigedemokraterna demoniserar ofta just de ensamkommande flyktingbarnen. I juni blev Sverigedemokraternas ordförande i Tomelilla, Håkan Malmgren, en riksnyhet efter att han på partiets hemsida beskrivit ensamkommande flykting barn som "skäggbarn". Då reagerade partiet och menade att uttrycket bröt mot Sverigedemokraternas riktlinjer. I oktober meddelade Sverigedemokraterna i Vellinge att de vill ha en folkomröstning om "mottagandet av ensamkommande 'flyktingbarn'". I Vallentuna sprider Sverigedemokraterna ett flygblad med påståenden om att de flesta flyktingbarnen ljuger om sin ålder. I minst 15 kommuner har Sverigedemokraterna lagt motioner med fokus på ensamkommande flyktingbarn.

Kent Ekeroth länkar även till en sajt på sin blogg som publicerar migrationsdomar med personuppgifter på hela familjer. Tidigare har en sajt som spred samma typ av information lagts ner efter att Datainspektionen startat en utredning mot sajten, då den misstänktes bryta mot personuppgiftslagen. Flera som hängdes ut utsattes för hot.

Expo Idag har sökt Kent Ekeroth för en kommentar.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA