Kippavandring mot antisemitism i Malmö

Publicerad 2012-10-20

På lördagen samlades cirka 300 personer utanför synagogan i Malmö för att för andra gången delta i en kippavandring mot antisemitism och intolerans. I promenaden, under vilken många deltagare bar kippa, manifesterade bland andra integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och kommunalrådet Illmar Reepalu (S).

Kippavandringen handlar enligt arrangören Sofia Nerbrand om att manifestera ett stöd för pluralism och tolerans för alla i samhället. Genom att genomföra en andra vandring ville arrangörerna ta vara på den stora uppslutning som präglade den första gången i augusti.

– Vi hoppas att vi kan göra detta fler gånger i framtiden. Vi är här för att stanna, säger Sofia Nerbrand.

I tåget som gick mot Möllevångstorget deltog även kommunalrådet Illmar Reepalu, som tidigare kritiserats för att genom olika uttalanden spä på fördomar mot judar. Reepalu var dock noga med att belysa hur viktigt det enligt honom är att Malmö upprätthåller en tradition som tillflykt för förföljda.

– Malmö har fungerat som en fristad utan förtryck och förföljelse för människor i årtionden. Det är det Malmö vi måste slå vakt om, menar Reepalu.

På torget talade sedan integrationsminister Erik Ullenhag jämte en rad andra talare om vikten att man tillsammans, oavsett ursprung eller ideologi, står upp mot främlingsfientligheten.

– Vi visar genom kippavandringen att den judiska församlingen inte är ensam. Att en så stor blandning av alla olika nationaliteter tillsammans säger nej till hatet betyder otroligt mycket, berättar Ullenhag för Expo.
Oscar Schau

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA