Krav på att högerextrem organisation förbjuds

Publicerad 2012-10-23
Förbudskrav mot högerextrem organisation i Frankrike
Reuters. Det muslimska rådet i Frankrike uppmanar myndigheterna att förbjuda den högerextrema ungdomsorganisationen Generation Identiaire, efter helgens moskéockupationen. Det muslimska rådets ordförande Mohammed Moussaoui säger att att händelsen visar att det skett en eskalering av våldet mot muslimer. Det var i lördags som ett 70-tal aktivister ockuperade taket på en moské som är under uppbyggnad.

Den äldste överlevaren från Auschwitz har dött

Daily Mail. Antoni Dobrowolski avled i söndags i den polska staden Debno. Dobrowolski blev 108 år gammal. 1942 skickades han till Auschwitz efter att i hemlighet givit grundskolelektioner till barn, något som Tyskarna hade förbjudit i Polen.

Antisemitism fortsätter att spridas på Twitter

JTA. Efter att mikrobloggen Twitter i dagarna meddelade att de kommer ta bort den franska twittertaggen, där en tävling utlysts i antisemitiska skämt, har nya taggar dykt upp. En tag är "död jude". I den skriver twitteranvändare att de använder taggen i protest mot att Twitter rensat upp. Somliga har på twitter taggat både "död jude" och "död muslim".

Ytterligare en gripen efter vandalisering av gravplats

JTA. En 20-åring har gripits för att ha vandaliserat en historisk judisk gravplats i Nya Zeeland. Tidigare har en 19 och 23 åring gripits. De är misstänkta för att ha förstört över 20 gravstenar genom att bland annat ha sprejat hakkors och sprejat siffran 88, som i nazistiska kretsar symboliserar "Heil Hitler".

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro