Kritik trots många gripanden i Tyskland

Publicerad 2012-03-16

I Tyskland har polisen sedan januari gripit 46 av landets 160 efterlysta högerextremister. Inrikesdepartement beskriver gripandena som en framgång för polismyndigheten. Trots det är kritiken mot departementet hård.

I en utfrågning i det tyska parlamentet på torsdagen presenterade det tyska inrikesdepartementet siffror på gripna och efterlysta högerextremister. Myndigheten ser antalet gripanden som en framgång. Men kritiken mot dem är hård. Vid en tidigare utfrågning i Bundestag kunde inte polismyndigheten besvara frågan om hur många högerextremister som är efterlysta. Nu när listan har släppts finns fortfarande ingen information kring hur länge personerna på den varit efterlysta, somliga på listan är inte heller misstänkta för politiska brott. Polisen kritiseras även för att inte tidigare ha tagit hotet från högerextremister på allvar, förrän den tyska nazisttrion Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, som misstänks för tio mord blivit känd. Myndigheterna anklagas också för att vara dåliga på att förstå när det rör sig om hatbrott. Parlamentsledamoten Ulla Jelpke för Vänstern sa på torsdagens utfrågning att högerextrema brott inte får klassas som "normala brott" i statistiken.

NSU agerade oupptäckta mellan 1998 och 2011. Oliver Platzer talesperson för inrikesdepartementet medger att upptäckten av NSU fått polisen att intensifiera jakten på efterlysta högerextremister.

De senaste veckorna har den tyska polisen gjort flera räder och i tisdags meddelade åklagare att de gripit 23 misstänkta nazister, de flesta har dock släppts efter dryga böter, rapporterar Der Spiegel. Insatsen riktades enligt the Local mot medlemmar i det högerextrema partiet NPD. Samtidigt försöker politiker att förbjuda NPD. På onsdagen beslutade inrikesdepartementet att bryta allt samarbete med informatörer inom NPD:s ledarskikt.

Ett tidigare försök att förbjuda NPD misslyckades på grund av det framkommit att statligt betalda informatörer hade framställt mycket av den odemokratiska och rasistiska litteratur som användes som bevismaterial mot partiet.

Ett faktum som förbryllar Tyskland är att de flesta eftersökta högerextremisterna gått under jorden i västra Tyskland, något som förändrar den etablerade bilden av att de flesta nazister håller till i den östra delen av landet.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA