Lettisk veteranmarsch stoppas

Publicerad 2012-03-09

Kommunfullmäktige i Riga har beslutat att stoppa den årliga marschen i Lettland där baltiska trupper som stred under nazistflagg hedras. Beslutet väntas överklagas och tas upp i domstol.

Rigas kommunfullmäktige har fått in åtta ansökningar från olika organisationer som vill anordna demonstrationer i huvudstaden. Alla har avslagits, rapporterar AFP.

Ryssland och många judiska organisationer brukar vara tongivande i kritiken mot den årliga marschen som hållits den 16 mars varje år. I en parad hyllas den Lettiska legionen som stod under Waffen-SS befäl.

Förbudet mot marschen motiveras av kommunfullmäktige med att de vill undvika möjliga provokationer och att allmänheten hotas. Tidigare har presidenten Andris Berzin avfärdat kritik mot marschen med att den är ämnad till att skada landets rykte. Han har hävdat att veteranerna från den Lettiska legionen var värnpliktiga som ville försvara Lettland mot Sovjetunionen och inte var några krigsbrottslingar.

Beslutet om att förbjuda marschen väntas överklagas och tas upp i domstolen. Det är även troligt att marschen kommer att äga rum trots ett förbud, rapporterar AFP.

Sovjetunionen ockuperade Lettland efter att de ingått en pakt med Tyskland. Pakten upplöstes när Tyskland 1941 attackerade sovjetiskt territorium. Många Letter såg Tyskarna som befriare då Sovjet hade deporterat 15 000 Letter till Sibirien. Nazisterna dödade 70 000 av Lettlands 85 000 tusen judar med hjälp av lettiska kollaboratörer. Den Lettiska legionen var en blandning av frivilliga och värnpliktiga och bestod av omkring 140 000 soldater. 130 000 letter valde att strida för Sovjetunionen.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA