Lettisk veteranmarsch stoppas

Publicerad 2012-03-09

Kommunfullmäktige i Riga har beslutat att stoppa den årliga marschen i Lettland där baltiska trupper som stred under nazistflagg hedras. Beslutet väntas överklagas och tas upp i domstol.

Rigas kommunfullmäktige har fått in åtta ansökningar från olika organisationer som vill anordna demonstrationer i huvudstaden. Alla har avslagits, rapporterar AFP.

Ryssland och många judiska organisationer brukar vara tongivande i kritiken mot den årliga marschen som hållits den 16 mars varje år. I en parad hyllas den Lettiska legionen som stod under Waffen-SS befäl.

Förbudet mot marschen motiveras av kommunfullmäktige med att de vill undvika möjliga provokationer och att allmänheten hotas. Tidigare har presidenten Andris Berzin avfärdat kritik mot marschen med att den är ämnad till att skada landets rykte. Han har hävdat att veteranerna från den Lettiska legionen var värnpliktiga som ville försvara Lettland mot Sovjetunionen och inte var några krigsbrottslingar.

Beslutet om att förbjuda marschen väntas överklagas och tas upp i domstolen. Det är även troligt att marschen kommer att äga rum trots ett förbud, rapporterar AFP.

Sovjetunionen ockuperade Lettland efter att de ingått en pakt med Tyskland. Pakten upplöstes när Tyskland 1941 attackerade sovjetiskt territorium. Många Letter såg Tyskarna som befriare då Sovjet hade deporterat 15 000 Letter till Sibirien. Nazisterna dödade 70 000 av Lettlands 85 000 tusen judar med hjälp av lettiska kollaboratörer. Den Lettiska legionen var en blandning av frivilliga och värnpliktiga och bestod av omkring 140 000 soldater. 130 000 letter valde att strida för Sovjetunionen.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.