Lettisk veteranmarsch stoppas

Publicerad 2012-03-09

Kommunfullmäktige i Riga har beslutat att stoppa den årliga marschen i Lettland där baltiska trupper som stred under nazistflagg hedras. Beslutet väntas överklagas och tas upp i domstol.

Rigas kommunfullmäktige har fått in åtta ansökningar från olika organisationer som vill anordna demonstrationer i huvudstaden. Alla har avslagits, rapporterar AFP.

Ryssland och många judiska organisationer brukar vara tongivande i kritiken mot den årliga marschen som hållits den 16 mars varje år. I en parad hyllas den Lettiska legionen som stod under Waffen-SS befäl.

Förbudet mot marschen motiveras av kommunfullmäktige med att de vill undvika möjliga provokationer och att allmänheten hotas. Tidigare har presidenten Andris Berzin avfärdat kritik mot marschen med att den är ämnad till att skada landets rykte. Han har hävdat att veteranerna från den Lettiska legionen var värnpliktiga som ville försvara Lettland mot Sovjetunionen och inte var några krigsbrottslingar.

Beslutet om att förbjuda marschen väntas överklagas och tas upp i domstolen. Det är även troligt att marschen kommer att äga rum trots ett förbud, rapporterar AFP.

Sovjetunionen ockuperade Lettland efter att de ingått en pakt med Tyskland. Pakten upplöstes när Tyskland 1941 attackerade sovjetiskt territorium. Många Letter såg Tyskarna som befriare då Sovjet hade deporterat 15 000 Letter till Sibirien. Nazisterna dödade 70 000 av Lettlands 85 000 tusen judar med hjälp av lettiska kollaboratörer. Den Lettiska legionen var en blandning av frivilliga och värnpliktiga och bestod av omkring 140 000 soldater. 130 000 letter valde att strida för Sovjetunionen.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA