Liverpools hantering av rasistskandal kritiseras

Publicerad 2012-02-21

Flera människorättsorganisationer anklagar fotbollsklubben Liverpool för att försvåra kampen mot rasism. Det är Liverpools hantering av rasistskandalen som Liverpoolspelaren Luis Suarez var inblandad i som kritiseras.

Landslag utsatta för rasism på träning(2012-06-08) Inför fotbolls-EM har det varnats för rasism inom supporterkulturerna i Ukraina och Polen. I onsdags besannades farhågorna. Det holländska landslaget utsattes för rasistiska tillmälen under sin träning i Polen.

Luis Suarez stängdes av åtta matcher efter en match mot Manchester United i oktober föra året. Under matchen hade Suarez fällt rasistiska kommentarer mot Manchester Uniteds spelare Patrice Evra. Liverpool stödde sin spelare och lagets tränare Kenny Daglish kallade avstängningen ett skämt. Då Luis Suarez återvände från avstängningen blev han genast inblandad i en ny skandal. I matchen mot Manchester United vägrade han att skaka hand med Patrice Evra.

Antirasistiska och människorättsorganisationer kritiserar i ett öppet brev Liverpool för att ifrågasätta den oberoende utredning som tillsatts av det engelska fotbollsförbundet, FA.

"Liverpools agerande att kraftigt förneka slutsatserna i FA:s utredning och att offentligt stödja en spelare som befunnits skyldig till rasistiska övergrepp och som nu vägrat att skaka hand med Evra är totalt oacceptabelt. Vi anser att detta agerande kan uppfattas som en uppmuntran till rasistisk intolerans", citerar The Guardian ur brevet.

Vidare hävdar de som undertecknat brevet att fotbollsklubbens beslut att inte ta kampen mot rasism, har svikit alla de i Liverpool som kämpar mot rasism.

Brittisk fotboll har skakats av flera rasistskandaler. I förra veckan kallade premiärminister David Cameron representanter för spelare, företrädare från Premier League och FA till ett möte som ska hållas i februari om rasismen inom fotbollen.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA