Löfven bjuder in Judiska Centralrådet till möte

Publicerad 2012-03-27

Kritik mot Reepalu. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har bjudit in företrädare från Judiska centralrådet till ett möte efter att han mottagit ett brev från de judiska församlingarna, där de kritiserar Ilmar Reepalus uttalanden.

Den 23 mars skickade det Judiska Centralrådet ett brev till Stefan Löfven. De skriver att de den judiska gruppen förlorat allt förtroende för Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S). Anledningen är en intervju med Reepalu i magasinet NEO, där han hävdade att Sverigedemokraterna infiltrerat den judiska församlingen och driver på ett muslimhat med hjälp av partiets riksdagsledamot Kent Ekeroth. Ilmar Reepalu har backat från påståendet. Han ångrar att han använde sig av ordet "infiltration" eftersom han inte har stöd för påståendet.

"Vi har ständigt förvånats över att ansvarig politiker i Malmö, Ilmar Reepalu, anklagar den judiska gruppen för att själva ha ansvar för de problem vi möter i form av hat och hot (…) Det är alltså vårt eget fel när vi blir utsatta för dödshot, våld och trakasserier", skriver det Judiska Centralrådet och tillägger att Ilmar Reepalu gick över alla gränser i NEO-intervjuen.

Stefan Löfven och Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin har med anledning av brevet bjudit in det Judiska centralrådet till ett möte på måndag.

Flera ledande socialdemokrater har reagerat på Ilmar Reepalus utspel om att Sverigedemokraterna skulle ha infiltrerat den judiska församlingen. Heléne Fritzon, ordförande för Skånedistriktet säger till Dagens Nyheter att uttalandena är djupt olyckliga. Viceordföranden i Malmös kommunstyrelse Katrin Stjernfeld Jammeh (S) menar att Reepalus uttalande skapat misstro och skadat relationerna som nu måste byggas upp.

Ilmar Reepalu har även tidigare kritiserats för sina uttalanden om Judar. I en intervju i Skånskan 2010 jämförde han sionism med antisemitism och sa att han inte accepterade något av det. Han hävdade att det inte bara är politikerna som bär ansvar för judarnas situation i Malmö, utan att judiska individer och församlingen har möjlighet att påverka hur omvärlden uppfattar dem. Han påstod även att judarna sänder fel signaler och att den judiska församlingen bör ta avstånd från Israels kränkningar i Palestina.

Det Judiska Centralrådets ordförande Lena Posner-Körösi är glad att Stefan Löfven svarat på deras brev så snabbt och bjudit in till möte.

– Vi är alltid öppna för dialog och vill höra hur Socialdemokraterna tänker. Vi ser fram mot ett förutsättningslöst möte på måndag, säger hon till Expo.se.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA