Lugnt vid SD:s torgmöte i Malmö

Publicerad 2012-03-10

På lördagen höll Sverigedemokraterna ett torgmöte på Stortorget i Malmö. Syftet var att belysa den enligt dem misslyckade invandrings- och kriminalpolitik som socialdemokraterna och alliansen drivit i staden.

Bakom kravallstängsel och på behörigt avstånd från en motdemonstration på cirka 300 personer höll ett 20-tal Sverigedemokrater under ledning av partiets utrikespolitiska talesperson Kent Ekeroth ett torgmöte. Fokus låg på brottsligheten i Malmö och partiets förslag för att ta itu med problemen.

– Resultatet av 17 år av socialdemokratiskt styre i Malmö är Rosengård. Om det är något Malmö är bra på så är det organiserad brottslighet vilket beror på alliansens och socialdemokraternas oansvariga invandringspolitik, sa Kent Ekeroth som till stor del förde partiets talan under mötet.

Bland talarna var även kommunalrådet Magnus Olsson (SD) som även han förespråkade skärpta straff och en så kallad nolltolerans mot brott i staden. Misstänkta gängledare ska till exempel enligt partiet kunna dömas utan att vara bundna till specifika brott.

Kommunalrådet Anders Stjernström (S) i Malmö ställde sig dock kritisk till förslaget.
– Om lösningen vore skärpta straff hade vi tagit hand om det för länge sedan. Att döma folk för brott utan konkret bevisning vore dessutom mycket dåligt för rättssäkerheten. För att minska brottsligheten måste vi bekämpa fattigdom och få folk i arbete istället för att peka ut och skylla på vissa grupper i samhället, säger han.

Evenemanget gick i övrigt lugnt till och ingen har gripits.
Oscar Schau

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA