Man bakom antimuslimsk film döms till fängelse

Publicerad 2012-11-12

En av upphovsmännen bakom den antimuslimska filmen Innocence of Muslims, Mark Basseley Nakoula har dömts till ett års fängelse i USA. Basseley dömdes för att ha brutit mot en villkorliga dom när han lade upp filmen på Youtube.

Mark Basseley Nakoula, som tidigare hette Nakoula Basseley Nakoula, har pekats ut som en av huvudmännen bakom den antimuslimska filmen Innocence of Muslims. Bassley Nakoula döms inte för att han har legat bakom filmen utan för att han har brutit mot en villkorlig dom. 2010 fängslades Basseley Nakoula i 21 månader för bank- och checkbedrägerier. Han hade med falskt namn skapat 60 olika konton. Basseley Nakoula släpptes villkorligt efter den avtjänade tiden. Den villkorliga domen innebar att Basseley Nakoula inte fick använda sig av datorer eller internet på fem år. Den innebar även att han inte fick använda sig av något annat namn än sitt eget utan sin övervakares skriftliga tillstånd.

Trots förbuden använde sig Basseley Nakoula av ett falskt namn när han promotade Innocence of Muslims. Han utgav sig för att vara en amerikansk israel vid namn Sam Bacile. Det var även det namnet han använde sig av när han presenterade sig för de skådespelare som medverkade i filmen. Efter att filmen uppmärksammades har skådespelare gått ut i medier och sagt att de inte var medvetna om att filmen var antimuslimsk. I samband med att Mark Basseley Nakoula lade upp Innocence of muslims bröt han även mot sitt internet-och datorförbud.

I filmen utmålas profeten Muhammed som blodtörstig, homosexuell och pedofil. Filmen har kopplats till radikala kristna fundamentalister i USA och den antimuslimska counterjihad-rörelsen. I omvärlden möttes Innocence of muslims av våldsamma reaktioner. Den 11 september attackerades det amerikanska konsulatet i Libyen och en ambassadör dödades. Terrororganisationen Ansar al-sharia har pekats ut som ansvarig för attacken. Samtidigt brött stora demonstrationer ut i Egypten, där bland annat den amerikanska ambassaden ockuperades. I flera länder hölls fredliga demonstrationer och filmen fördömdes av ledande politiker, bland dem USA:s president Barack Obama.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA