Milismedlemmar väntar långa fängelsestraff

Publicerad 2012-08-29

Två högerextrema milismedlemmar i Alaska har erkänt mordplaner på en federal domare och en tjänsteman som varit involverade i ett skattemål mot dem. Paret hade införskaffat pistoler och handgranater för att genomföra dådet.

Det gifta paret Lonnie Vernon, 56, och Karen Vernon, 66, har erkänt att de planerat att döda en domare och en anställd på skatteverket efter att de fällts i ett skattemål, rapporterar Anchorage Daily News.

Paret hade, som en del av sina förberedelser köpt en pistol med ljuddämpare, handgranater och kartlagt domaren. Domen kommer att meddelas den 14 november och Lonnie Vernon kan vänta sig 21 till 27 års fängelse och Karen Vernon minst 15 år.

De båda har tillhört den högerextrema milisrörelsen Alaska Peacemakers miltia, som delar Sovereign Citizen-rörelsens världsbild. Rörelsen anser att staten inte är legitim och därmed har myndigheter inte någon befogenhet över medborgaren. Anhängarna motsätter sig framförallt skatter och vapenlagar. Terry Nichols som deltog i planeringen av Oklahoma city-bombningen 1995 tillhörde rörelsen.

Sovereign citizen-rörelsen betraktas i USA som en terroriströrelse och den utgör speciellt ett hot mot personer inom rättsväsendet och skatteverket.

I annan rättegång som hölls i juni mot flera milismedlemmar fälldes Vernon paret, tillsammans med flera andra, för att ha planerat att mörda domare och poliser.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.