Morgonkollen 12-09-13

Publicerad 2012-09-13
Högerextrem fundamentalist bakom antimuslimsk film
SPLC: En av männen bakom den antimuslimska filmen som triggade igång attacken mot den amerikanska ambassaden i Libyen är en kristen högerextremist. Han har hjälpt till att träna kristna miliser. Han har bland annat varit aktiv i the Church of Kaweahs i Kalifornien, som har en egen milisgrupp och förbereder sig för ett krig mot det muslimska brödraskapet. Under attacken dödades fyra tjänstemän.

Antimuslimer i USA finansierar Geert Wilders
Reuters: Antimuslimska organisationer i USA har gett Frihetspartiets partiledare i Holland Geert Wilders ekonomiskt stöd. Organisationerna har bland annat hjälpt till att betala för säkerhetsskydd och advokatkostnader. En av finansiärerna är David Horowitz som även finansierar Robert Spencers antimuslimska internetsajt Jihad Watch

EU-kommissionens ordförande varnar för ökande antisemitism
JTA: Europeiska kommissionens ordförande Manuel Barosso varnar för att antisemitismen ökar i Europa. I ett brev till den judiska kongressen skriver Barosso att i spåret av ekonomiska svårigheter i Europa söker sig fler till gamla demoner i form av populism, rasism och antisemitism. Barosso betonar vikten av att främja ideal som leder till tolerans, försoning och respekt för mänskliga rättigheter.

Tonåringar i Jerusalem åtalas för rasistiskt motiverad misshandel
Haaretz: Sex tonåringar åtalas i Jerusalem för att ha misshandlat en arabisk man. Fyra av ungdomarna har erkänt brottet. Motivet till dådet var enligt ungdomarna att de misstänkte att mannen som de misshandlade "utnyttjade" en berusad judinna. En av de åtalade ska ha frågat offret om han var arab i samband med misshandeln, som enligt åtalat var rasistiskt motiverad.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.