3072_nd-tidn_464.jpg

Nationell Idag kopplas bort från Nationaldemokraterna

Publicerad 2012-05-17

Presstödstidningen Nationell Idag frikopplas från Nationaldemokraterna. De drivande bakom tidningen, Sanna Hill och Vavra Súk, har startat bolag tillsammans för att driva tidningen vidare i egen regi.

101130_marc_100x100_1.jpgND har drabbats av flera interna strider de senaste åren. För Marc Abramsson innebär förlusten av partidningen ett stort bakslag.
Tidigare i veckan registrerades handelsbolaget AlternaMedia hos Bolagsverket. Företaget ska "driva publicistisk verksamhet och förlagsverksamhet".

Det innebär att tidningen Nationell Idag nu blir helt fristående från Nationaldemokraterna som samtidigt går miste om det presstöd som tidningen erhållit de senaste åren. Enligt ett uttalande på tidningens hemsida har verksamheten frikopplats från partiet för att man vill nå en bredare publik. Enligt källor till Expo har beslutet mötts av positiva reaktioner från tongivande aktivister inom bland annat Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen.

nd_vavra_suk_100_02.jpgVavra Súk som tillsamman med bland annat Sanna Hill kommer att driva tidningen. Foto Expo
Nationaldemokraterna har sedan många år levt i en tynande tillvaro men fick ett uppsving i samband med att Nationell Idag fick presstöd. Med hjälp av de pengarna kunde tidningen anställa aktivister som även kunde stärka partiets verksamhet. Men uppsvinget blev kortvarigt. Flera av de anställda aktivisterna hamnade på kant med Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson.

Missnöjet kulminerade när Abramsson misshandlades på partikansliet i november förra året. Efter misshandeln lämnade flera tongivande medlemmar partiet.

Som fristående tidning blir Nationell Idag en attraktiv samarbetspartner för de nazistiska organisationerna i Sverige. Tidningen drar genom sitt presstöd till sig stora summor pengar, något som det råder ständig brist på inom den "nationella" rörelsen. 2010 fick tidningen 1.7 miljoner kronor i presstöd.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.