3072_nd-tidn_464.jpg

Nationell Idag kopplas bort från Nationaldemokraterna

Publicerad 2012-05-17

Presstödstidningen Nationell Idag frikopplas från Nationaldemokraterna. De drivande bakom tidningen, Sanna Hill och Vavra Súk, har startat bolag tillsammans för att driva tidningen vidare i egen regi.

101130_marc_100x100_1.jpgND har drabbats av flera interna strider de senaste åren. För Marc Abramsson innebär förlusten av partidningen ett stort bakslag.
Tidigare i veckan registrerades handelsbolaget AlternaMedia hos Bolagsverket. Företaget ska "driva publicistisk verksamhet och förlagsverksamhet".

Det innebär att tidningen Nationell Idag nu blir helt fristående från Nationaldemokraterna som samtidigt går miste om det presstöd som tidningen erhållit de senaste åren. Enligt ett uttalande på tidningens hemsida har verksamheten frikopplats från partiet för att man vill nå en bredare publik. Enligt källor till Expo har beslutet mötts av positiva reaktioner från tongivande aktivister inom bland annat Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen.

nd_vavra_suk_100_02.jpgVavra Súk som tillsamman med bland annat Sanna Hill kommer att driva tidningen. Foto Expo
Nationaldemokraterna har sedan många år levt i en tynande tillvaro men fick ett uppsving i samband med att Nationell Idag fick presstöd. Med hjälp av de pengarna kunde tidningen anställa aktivister som även kunde stärka partiets verksamhet. Men uppsvinget blev kortvarigt. Flera av de anställda aktivisterna hamnade på kant med Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson.

Missnöjet kulminerade när Abramsson misshandlades på partikansliet i november förra året. Efter misshandeln lämnade flera tongivande medlemmar partiet.

Som fristående tidning blir Nationell Idag en attraktiv samarbetspartner för de nazistiska organisationerna i Sverige. Tidningen drar genom sitt presstöd till sig stora summor pengar, något som det råder ständig brist på inom den "nationella" rörelsen. 2010 fick tidningen 1.7 miljoner kronor i presstöd.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA