nd vavra suk

Nationell Idags chefredaktör Vavra Súk har sparkats efter anklagelser om att ha förskingrat tidningens pengar. Foto: Expo

Nationell Idags chefredaktör avsatt

Publicerad 2012-10-02

Nationell Idags chefredaktör Vavra Súk har sparkats efter anklagelser om att ha förskingrat tidningens pengar. Nationaldemokraterna planerar att polisanmäla honom. Vavra Súk anklagar samtidigt nationaldemokraternas partiledare för att försöka kuppa tidningen.

– Jag är chefredaktör sedan i onsdags. Det kommer att göras en polisanmälan mot Vavra Súk under dagen, säger Jimmy Windeskog, som är Nationaldemokraternas interimistiske partisekreterare till Expo Idag.

Nationell Idag berättigades presstöd 2010. Under längre tid har personer i tidningens redaktion velat frigöra tidningen från Nationaldemokraterna. I maj bildade Sanna Hill, dåvarande chefredaktör för tidningen och Vavra Súk handelsbolaget AlternaMedia. Samtidigt meddelades det på Nationell Idags hemsida att tidningen skulle bli helt fristående från Nationaldemokraterna.

Nationaldemokraterna har kantats av interna konflikter och flera ledande företrädare har på senare tid lämnat partiet, bland dem partiets vice ordförande Daniel Spansk som gått över till nazistiska Svenskarnas parti. För en tid sedan meddelade Sanna Hill att hon slutar skriva för Nationell Idag och istället ska skriva för Svenskarnas partis tidning.

Nu ska Marc Abramsson tillsammans med Jimmy Windeskog ha försökt att återta kontrollen över tidningen. I ett brev som Vavra Súk låtit publicera på en högerextrem sajt, hävdar han att Abramsson bytt lås till Nationell Idags lokaler. Han ska även ha tagit över tidningens webbsajt. Vavra Súk vill inte kommentera brevet, men Windeskog beklagar utspelet

– Jag är ledsen att han väljer att ta ut sin personliga vendetta offentligt, säger Windeskog.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA