genre kristallnatten

10 november 1938. Judiska män på väg att deporteras. (Foto: Okänd)

Nazismens offer hedras

Publicerad 2012-11-09

Natten mellan den 9 och10 november 1938 vandaliserades tusentals judiska butiker i Tyskland. Judar misshandlades och mördades i sina hem. 30 000 judar skickades till koncentrationsläger. För att minnas den fasansfulla natten hålls manifestationer runt om i hela Sverige.

Kristallnatten

  • 400 judar mördades eller tvingades begå självmord natten mellan den 9 och 10 november 1938 då Nazityskland iscensatte en pogrom. Omkring 30 000 judar skickades till koncentrationsläger. 7500 butiker vandaliserades och över 1500 synagogor eller bönehus brändes ner.
Fackeltåg och manifestation hålls i söder till norr för att markera mot främlingsfientlighet och för att påminnas om nazismens verkliga ansikte.

I Karlstad anordnar kommunen tillsammans med flera andra aktörer filmvisningar och föreläsningar. På fredagsmorgonen tändes ljus på den judiska begravningsplatsen.

I Göteborg samlas människor på Götaplatsen klockan 17:30 för att gå ett fackeltåg mot Gustav Adolfs Torg. Parollen för manifestationen är "Inga fler kristallnätter. För allas lika värde. Bekämpa antisemitism, islamofobi, homofobi, antiziganism och rasism"

Centrum mot rasism är initiativtagare till flera manifestationer:

I Stockholm hålls en ljusmanifestation klockan 18:30 på Sergels torg.

I Härnösand kommer människor att samlas klockan 18:30 vid Biblioteket för att gå ett fackeltåg.

I Alingsås hedras nazisternas offer från klockan 16 på Kungsgatan.

I Landskrona anordnar SSU en manifestation vid Rådhustorget klockan 18.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.