genre kristallnatten

10 november 1938. Judiska män på väg att deporteras. (Foto: Okänd)

Nazismens offer hedras

Publicerad 2012-11-09

Natten mellan den 9 och10 november 1938 vandaliserades tusentals judiska butiker i Tyskland. Judar misshandlades och mördades i sina hem. 30 000 judar skickades till koncentrationsläger. För att minnas den fasansfulla natten hålls manifestationer runt om i hela Sverige.

Kristallnatten

  • 400 judar mördades eller tvingades begå självmord natten mellan den 9 och 10 november 1938 då Nazityskland iscensatte en pogrom. Omkring 30 000 judar skickades till koncentrationsläger. 7500 butiker vandaliserades och över 1500 synagogor eller bönehus brändes ner.
Fackeltåg och manifestation hålls i söder till norr för att markera mot främlingsfientlighet och för att påminnas om nazismens verkliga ansikte.

I Karlstad anordnar kommunen tillsammans med flera andra aktörer filmvisningar och föreläsningar. På fredagsmorgonen tändes ljus på den judiska begravningsplatsen.

I Göteborg samlas människor på Götaplatsen klockan 17:30 för att gå ett fackeltåg mot Gustav Adolfs Torg. Parollen för manifestationen är "Inga fler kristallnätter. För allas lika värde. Bekämpa antisemitism, islamofobi, homofobi, antiziganism och rasism"

Centrum mot rasism är initiativtagare till flera manifestationer:

I Stockholm hålls en ljusmanifestation klockan 18:30 på Sergels torg.

I Härnösand kommer människor att samlas klockan 18:30 vid Biblioteket för att gå ett fackeltåg.

I Alingsås hedras nazisternas offer från klockan 16 på Kungsgatan.

I Landskrona anordnar SSU en manifestation vid Rådhustorget klockan 18.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA