genre kristallnatten

10 november 1938. Judiska män på väg att deporteras. (Foto: Okänd)

Nazismens offer hedras

Publicerad 2012-11-09

Natten mellan den 9 och10 november 1938 vandaliserades tusentals judiska butiker i Tyskland. Judar misshandlades och mördades i sina hem. 30 000 judar skickades till koncentrationsläger. För att minnas den fasansfulla natten hålls manifestationer runt om i hela Sverige.

Kristallnatten

  • 400 judar mördades eller tvingades begå självmord natten mellan den 9 och 10 november 1938 då Nazityskland iscensatte en pogrom. Omkring 30 000 judar skickades till koncentrationsläger. 7500 butiker vandaliserades och över 1500 synagogor eller bönehus brändes ner.
Fackeltåg och manifestation hålls i söder till norr för att markera mot främlingsfientlighet och för att påminnas om nazismens verkliga ansikte.

I Karlstad anordnar kommunen tillsammans med flera andra aktörer filmvisningar och föreläsningar. På fredagsmorgonen tändes ljus på den judiska begravningsplatsen.

I Göteborg samlas människor på Götaplatsen klockan 17:30 för att gå ett fackeltåg mot Gustav Adolfs Torg. Parollen för manifestationen är "Inga fler kristallnätter. För allas lika värde. Bekämpa antisemitism, islamofobi, homofobi, antiziganism och rasism"

Centrum mot rasism är initiativtagare till flera manifestationer:

I Stockholm hålls en ljusmanifestation klockan 18:30 på Sergels torg.

I Härnösand kommer människor att samlas klockan 18:30 vid Biblioteket för att gå ett fackeltåg.

I Alingsås hedras nazisternas offer från klockan 16 på Kungsgatan.

I Landskrona anordnar SSU en manifestation vid Rådhustorget klockan 18.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA