Nazist misstänks för kvinnomisshandel

Publicerad 2012-12-17

En 26-åring med en lång historia i vit makt-miljön åtalas misstänkt för att ha misshandlat en kvinna. 26-åringen har kopplingar till nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Han uppger dock till Expo Idag att han lämnat organisationen. (Artikeln är uppdaterad).

26-åringen misstänks för att i november i sitt hem i Kalmar ha slagit eller knuffat en kvinna så hon fallit. När kvinnan försökte ta sig från platsen ska han ha kastat en glaslykta i hennes nacke. 26-åringen misstänks även för att ha sprungit efter henne med en brandsläckare och tömt den i hennes bil. Enligt vittnesuppgifter ska 26-åringen först ha slagit kvinnan till marken för att sedan försöka stampa på henne. Flera personer lyckades dock hålla fast 26-åringen. Den misstänkte mannen förnekar att han slagit kvinnan. I polisförhör erkände han först skadegörelse på bilen men har i efterhand tagit tillbaka erkännandet.

26-åringen beskrevs på Svenska motståndsrörelsen hemsida 2009 som en av organisationens aktivister. Det är oklart om 26-åringen fortfarande är aktiv i Svenska motståndsrörelsen men han skriver fortfarande på deras hemsidas kommentarsfält. Han har tidigare dömts för ett flertal brott. Så sent som i maj dömdes han för att ha trängt sig in i sin halvbrors hem och misshandlat och hotat honom med en el-pistol.

26-åringen har suttit i fängelse för misshandel. Han är även dömd för hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd och skadegörelse.

Uppdatering 121217: Den misstänkta 26-åringen uppger till Expo Idag att han inte längre är aktivist i Svenska motståndsrörelsen eller aktiv någon annan vit makt-organisation. Han dementerar även att han skrivit på Svenska motståndsrörelsens sajt efter 2009.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.