Nazist på rymmen greps i Mexiko

Publicerad 2012-06-12

Den omtalade amerikanska nazisten Bill White från Virginia i USA har gripits i Mexiko. White, som har varit på flykt från rättvisan i en månad blev efterlyst efter att han inte dykt upp på mötena med sin övervakare.

Bill White har varit ledare för Amerikas nationalsocialistiska arbetarparti som han startade 2006. Han gjorde sig känd för att med hjälp av internet trakassera sina motståndare. Han drev den näst populäraste vit makt-sajten i landet, rapporterar Southern Poverty Law Center.

White har dömts vid flera tillfällen. 2004 dömdes han efter att han överfallit en kvinna som delat ut flygblad där White identifierades som en högerextrem landägare. I samband med rättegången dömdes han även för domstolstrots efter att ha svurit mot kvinnan i vittnesbåset. 2009 fälldes han för att ha hotat flera personer över telefon och på internet. I januari 2011 uppmanade han till våld mot en juryordförande i ett mål mot en annan vit makt-aktivist, även detta har han dömts för.

Efter två år släpptes Bill White 2011 villkorligt från fängelset. Som villkor fick White inte använda internet för affärsverksamhet eller som hobby. Han tilläts inte heller sprida någon information på internet. White lyckades undgå restriktionerna genom att istället skriva för den antisemitiska tidningen The American Free Press som grundats av förintelseförnekaren Willis Carto, rapporterar Southern Poverty Law Center. Artiklarna som White skrev publicerades även på internet.

I maj bröt White dock mot förbuden. På Facebook skrev han att han torterats i fängelset och att han lämnat USA efter att erbjudits fristad i ett land som delar hans åsikt att USA:s regering inte är legitim. Han uppmanade även meningsfränder att kontakta honom och bad om donationer som hjälp för att etablera sig i sitt nya land. I fredags greps Bill White efter att en arresteringsorder utfärdats mot honom.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA