Nazist på rymmen greps i Mexiko

Publicerad 2012-06-12

Den omtalade amerikanska nazisten Bill White från Virginia i USA har gripits i Mexiko. White, som har varit på flykt från rättvisan i en månad blev efterlyst efter att han inte dykt upp på mötena med sin övervakare.

Bill White har varit ledare för Amerikas nationalsocialistiska arbetarparti som han startade 2006. Han gjorde sig känd för att med hjälp av internet trakassera sina motståndare. Han drev den näst populäraste vit makt-sajten i landet, rapporterar Southern Poverty Law Center.

White har dömts vid flera tillfällen. 2004 dömdes han efter att han överfallit en kvinna som delat ut flygblad där White identifierades som en högerextrem landägare. I samband med rättegången dömdes han även för domstolstrots efter att ha svurit mot kvinnan i vittnesbåset. 2009 fälldes han för att ha hotat flera personer över telefon och på internet. I januari 2011 uppmanade han till våld mot en juryordförande i ett mål mot en annan vit makt-aktivist, även detta har han dömts för.

Efter två år släpptes Bill White 2011 villkorligt från fängelset. Som villkor fick White inte använda internet för affärsverksamhet eller som hobby. Han tilläts inte heller sprida någon information på internet. White lyckades undgå restriktionerna genom att istället skriva för den antisemitiska tidningen The American Free Press som grundats av förintelseförnekaren Willis Carto, rapporterar Southern Poverty Law Center. Artiklarna som White skrev publicerades även på internet.

I maj bröt White dock mot förbuden. På Facebook skrev han att han torterats i fängelset och att han lämnat USA efter att erbjudits fristad i ett land som delar hans åsikt att USA:s regering inte är legitim. Han uppmanade även meningsfränder att kontakta honom och bad om donationer som hjälp för att etablera sig i sitt nya land. I fredags greps Bill White efter att en arresteringsorder utfärdats mot honom.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.