Nazister annonserar återigen på Facebook

Publicerad 2012-10-24

Nazistiska Svenskarnas parti har återigen inlett en annonskampanj på Facebook. Företagets PR-ansvarige i Sverige säger till Expo Idag att Facebook inte lägger sig i vilka som annonserar om inte budskapet bryter mot policyn eller att avsändaren är brottslig. Svenskarnas parti har tidigare fått sina annonser bortplockade från Facebook.

– Generellt är det så att annonser som kränker och innehåller hatlära inte är tillåtna på Facebook. Däremot är det inte olagligt i Sverige att vara medlem i något parti. Så även om det kan vara kontroversiellt så är det i princip okej att annonsera så länge man inte bryter mot reglerna, säger Jan B Fredriksson, PR-ansvarig på Facebook i Sverige.

Enligt Jan B Fredriksson spelar det alltså ingen roll om avsändaren till en annons står för värderingar som inte går ihop med Facebooks. Svenskarnas parti har flera gånger tidigare annonserat på det sociala mediet. I maj plockades partiets annonser bort. I annonsen som just nu finns på Facebook avbildas Svenskarnas partis logga med budskapet "Svenskarnas parti är Sveriges snabbast växande parti. - Vi tänker avveckla mångkulturen".

Budskapet i tidigare annonser från Svenskarnas parti har varit liknande. Jan B Fredriksson säger att han inte kan svara på hur det kommer sig att partiet återigen tillåts annonsera på Facebook.

– Det finns automatiska system som känner igen en annons som redan är fälld. Men är det en ny annons så krävs det att någon anmäler den för att den ska komma handläggarna tillkänna, säger Jan B Fredriksson.

Förhandsgranskar ni inte annonserna?

– Det ska ske både tekniskt och manuellt. Vi vet dock att det har hänt att saker sluppit igenom som inte borde gjort det. Det är något som vi arbetar med kontinuerligt.

Högerextrema organisationer i både Sverige och internationellt utnyttjar ofta Facebook i sina kampanjer. Både Svenskarnas parti och Nationaldemokraterna har annonserat på sajten. Nationaldemokraternas annons plockades bort då den ansågs bryta mot företagets reklampolicy.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA