Nazister anslöt sig till Missing peoples sökaktion

Publicerad 2012-11-19

Det nazistiska Svenskarnas parti har i helgen deltagit i sökandet av en man, anordnat av den ideella organisationen Missing People. Organisationen uppger till Expo Idag att de inte varit medvetna om att Svenskarnas parti deltog i sökandet och att de nu ska ta upp händelsen på nästa ledningsmöte.

Lördagen den 17e november deltog det nazistiska partiet Svenskarnas parti i en skallgång utanför Kalmar för att hitta en försvunnen man. Sökandet anordnades av organisationen Missing People.

Missing People har sedan 2010 gått skallgångar för att hitta försvunna människor. Organisationen bygger på att frivilliga anmäler sig för att sedan tillsammans leta efter människor som anmälts försvunna. Missing People säger att de inte varit medvetna om att personer från Svenskarnas parti deltagit i ett sökande för bara några dagar sedan, men att de normalt sett inte lägger sig i vilka som deltar i sökandet.

– Vi har ingen åsikt om vilka det är som söker. De som söker går ut som frivilliga, säger Jessicka Kangasniemi, ordförande i Missing People och administrativ chef vid skallgångar.

– På vår hemsida står att vi inte har någon åsikt om vare sig vilken nationalitet eller politisk åsikt som de som deltar i sökandet har.

På Svenskarnas partis hemsida lyfter de upp att de har hjälpt er. Hur ser ni på risken att ni förknippas med ett nazistiskt parti?

– Det är nog ingen från vår styrelse som har läst deras hemsida. Så länge man inte själv har läst någonting så kan man inte kommenteradet , säger Kangasniemi.

Kangasniemi tillägger dock att de kommer att ta upp händelsen vid nästa ledningsmöte.

I februari 2012 samlade Svenskarnas parti ihop pengar i Västerås, som de tänkt skänka till Stadsmissionen. Pengarna skulle dock öronmärkas för personer med etniskt svenskbakgrund. Partiet hade under sin insamling använt Stadsmissionens namn, utan tillstånd. Pengarna, 2045 kr, som samlades in skänktes till Stadsmissionen.

Stadsmissionen vägrade dock ta emot pengarna, eftersom de anser att partiets ideologi går helt emot deras egna.

– De ville hjälpa vissa, medan vi ville hjälpa alla, säger Roland Henriksson, föreståndare på Västerås Stadsmission.

– Vi hade kunna behålla pengarna utan att göra minsta väsen av det. Men vi betalade tillbaka för att givare, huvudmän och kunder ska veta vart pengarna kommer ifrån. Det är viktigt att redovisa, så att alla vet att det verkligen kommer från dem som har samma värdegrunder som oss, säger Henriksson.

Expo har förgäves sökt Svenskarnas parti för kommentar.
Stina Mathiesen

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA