svp daniel hoglund

Nazistiska Svenskarnas parti uppger att de skickat ut ett massmejl till över 400 sverigedemokratiska kommunpolitiker. Foto Expo.

Nazister försöker värva SD-politiker

Publicerad 2012-10-19

Svenskarnas parti försöker värva Sverigedemokraternas kommunpolitiker. Nazistpartiet uppger att det skickat ut ett massmejl till över 400 av Sverigedemokraternas kommunpolitiker.

Svenskarnas parti meddelar att de skickat ut brevet med anledning av att Jimmie Åkesson förra veckan skrev till sina kommunpolitiker att det i Sverigedemokraterna råder "nolltolerans mot rasism, extremism och rättshaverister."

Expo Idag har tidigare rapporterat om hur Svenskarnas parti försöker kapa mandat från Sverigedemokraterna. Det finns flera exempel då värvningsförsöken lyckats. Två sverigedemokratiska lokalpolitiker i Hedemora anslöt sig nyligen till Svenskarnas parti, efter att de kontaktats av partiledaren Daniel Höglund. Kort därefter valde dock en av kommunpolitikerna att lämna nazistpartiet.

Anders Leander i Mönsterås gick över till Svenskarnas parti efter att Sverigedemokraterna inlett ett uteslutningsärende mot honom, även i det fallet var det Svenskarnas parti som tog initiativet. Thomas Karlsen, tidigare kommunfullmäktige ledamot i Trollhättan, gick med i partiet efter att han lämnat kommunfullmäktige. Den tidigare kommunpolitikern i Bromölla Caroline Kindberg gick även hon över till Svenskarnas parti efter att hon lämnat kommunfullmäktige.

Det finns även exempel på Sverigedemokrater som gett Svenskarnas Parti nobben. Frida Grundström i Gnesta blev kontaktad av partiet medan hon fortfarande var aktiv sverigedemokrat. Nyligen lämnade hon på grund av missnöje. Till Expo Idag sa hon att hon inte kan tänka sig att gå över till Svenskarnas parti.

Enligt källor till Expo Idag har Svenskarnas parti tidigare tagit kontakt med aktiva politiker i åtminstone Skåne, Norrland och Västergötland.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA