svp daniel hoglund

Nazistiska Svenskarnas parti uppger att de skickat ut ett massmejl till över 400 sverigedemokratiska kommunpolitiker. Foto Expo.

Nazister försöker värva SD-politiker

Publicerad 2012-10-19

Svenskarnas parti försöker värva Sverigedemokraternas kommunpolitiker. Nazistpartiet uppger att det skickat ut ett massmejl till över 400 av Sverigedemokraternas kommunpolitiker.

Svenskarnas parti meddelar att de skickat ut brevet med anledning av att Jimmie Åkesson förra veckan skrev till sina kommunpolitiker att det i Sverigedemokraterna råder "nolltolerans mot rasism, extremism och rättshaverister."

Expo Idag har tidigare rapporterat om hur Svenskarnas parti försöker kapa mandat från Sverigedemokraterna. Det finns flera exempel då värvningsförsöken lyckats. Två sverigedemokratiska lokalpolitiker i Hedemora anslöt sig nyligen till Svenskarnas parti, efter att de kontaktats av partiledaren Daniel Höglund. Kort därefter valde dock en av kommunpolitikerna att lämna nazistpartiet.

Anders Leander i Mönsterås gick över till Svenskarnas parti efter att Sverigedemokraterna inlett ett uteslutningsärende mot honom, även i det fallet var det Svenskarnas parti som tog initiativet. Thomas Karlsen, tidigare kommunfullmäktige ledamot i Trollhättan, gick med i partiet efter att han lämnat kommunfullmäktige. Den tidigare kommunpolitikern i Bromölla Caroline Kindberg gick även hon över till Svenskarnas parti efter att hon lämnat kommunfullmäktige.

Det finns även exempel på Sverigedemokrater som gett Svenskarnas Parti nobben. Frida Grundström i Gnesta blev kontaktad av partiet medan hon fortfarande var aktiv sverigedemokrat. Nyligen lämnade hon på grund av missnöje. Till Expo Idag sa hon att hon inte kan tänka sig att gå över till Svenskarnas parti.

Enligt källor till Expo Idag har Svenskarnas parti tidigare tagit kontakt med aktiva politiker i åtminstone Skåne, Norrland och Västergötland.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA