svp daniel hoglund

Nazistiska Svenskarnas parti uppger att de skickat ut ett massmejl till över 400 sverigedemokratiska kommunpolitiker. Foto Expo.

Nazister försöker värva SD-politiker

Publicerad 2012-10-19

Svenskarnas parti försöker värva Sverigedemokraternas kommunpolitiker. Nazistpartiet uppger att det skickat ut ett massmejl till över 400 av Sverigedemokraternas kommunpolitiker.

Svenskarnas parti meddelar att de skickat ut brevet med anledning av att Jimmie Åkesson förra veckan skrev till sina kommunpolitiker att det i Sverigedemokraterna råder "nolltolerans mot rasism, extremism och rättshaverister."

Expo Idag har tidigare rapporterat om hur Svenskarnas parti försöker kapa mandat från Sverigedemokraterna. Det finns flera exempel då värvningsförsöken lyckats. Två sverigedemokratiska lokalpolitiker i Hedemora anslöt sig nyligen till Svenskarnas parti, efter att de kontaktats av partiledaren Daniel Höglund. Kort därefter valde dock en av kommunpolitikerna att lämna nazistpartiet.

Anders Leander i Mönsterås gick över till Svenskarnas parti efter att Sverigedemokraterna inlett ett uteslutningsärende mot honom, även i det fallet var det Svenskarnas parti som tog initiativet. Thomas Karlsen, tidigare kommunfullmäktige ledamot i Trollhättan, gick med i partiet efter att han lämnat kommunfullmäktige. Den tidigare kommunpolitikern i Bromölla Caroline Kindberg gick även hon över till Svenskarnas parti efter att hon lämnat kommunfullmäktige.

Det finns även exempel på Sverigedemokrater som gett Svenskarnas Parti nobben. Frida Grundström i Gnesta blev kontaktad av partiet medan hon fortfarande var aktiv sverigedemokrat. Nyligen lämnade hon på grund av missnöje. Till Expo Idag sa hon att hon inte kan tänka sig att gå över till Svenskarnas parti.

Enligt källor till Expo Idag har Svenskarnas parti tidigare tagit kontakt med aktiva politiker i åtminstone Skåne, Norrland och Västergötland.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.