Nazister i svarta kåpor manifesterar i tyska städer

Publicerad 2012-08-15

De senaste månaderna har en ny nazistorganisation visat sig flera tyska städer. Gruppen som kallar sig Die Unsterblichen (De odödliga) genomför spontana fackeltåg på nätterna iförda vita masker och med nazistiska budskap.

I maj samlades plötsligt ett 100-tal nazister iklädda svarta kåpor och med vita masker i ett fackeltåg i den tyska staden Bautzen. Tåget upplöstes innan polisen hunnit få ihop en stor polisnärvaro. Manifestationen påminner om de som hölls av SA under tredje riket.

De senaste månaderna har flera liknande spontana manifestationer genomförts i olika tyska städer. Gruppen samlar ihop sina anhängare via SMS för att förhindra att polisen får kännedom om var de tänkt att dyka upp. Gruppen filmar aktionerna och lägger upp de på Youtube, filmerna brukar avslutas med budskapet "Gör dit korta liv odödligt" och "Så att de som följer inte glömmer att du var tysk".

Gruppen uppmanar även andra att genomföra liknade manifestationer för på så sätt bli "odödliga", rapporterar CNN.

En slogan som används av aktivister inom organisationen är "Volkstod", en term som användes i Nazityskland för att beskriva den "germanska rasens förfall" under ett demokratiskt styre.

Idén med de spontana fackeltågen kommer ursprungligen från en tysk nazistgrupp som kallade sig "Spreelichter", 2009 genomförde de liknande aktioner. Organisationen förbjöds i somras.

Polisen har genomsökt ett dussintals kända nazisters hem för att försöka lokalisera "De odödligas" centrala ledning. Det är i dagsläget osäkert om gruppen ens har en ledning.

Dr. Hajo Funke, professor på Berlins Fria Universitet, säger till CNN att "De odödliga" försöker locka till sig unga personer med sina manifestationer.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.