Nazister i svarta kåpor manifesterar i tyska städer

Publicerad 2012-08-15

De senaste månaderna har en ny nazistorganisation visat sig flera tyska städer. Gruppen som kallar sig Die Unsterblichen (De odödliga) genomför spontana fackeltåg på nätterna iförda vita masker och med nazistiska budskap.

I maj samlades plötsligt ett 100-tal nazister iklädda svarta kåpor och med vita masker i ett fackeltåg i den tyska staden Bautzen. Tåget upplöstes innan polisen hunnit få ihop en stor polisnärvaro. Manifestationen påminner om de som hölls av SA under tredje riket.

De senaste månaderna har flera liknande spontana manifestationer genomförts i olika tyska städer. Gruppen samlar ihop sina anhängare via SMS för att förhindra att polisen får kännedom om var de tänkt att dyka upp. Gruppen filmar aktionerna och lägger upp de på Youtube, filmerna brukar avslutas med budskapet "Gör dit korta liv odödligt" och "Så att de som följer inte glömmer att du var tysk".

Gruppen uppmanar även andra att genomföra liknade manifestationer för på så sätt bli "odödliga", rapporterar CNN.

En slogan som används av aktivister inom organisationen är "Volkstod", en term som användes i Nazityskland för att beskriva den "germanska rasens förfall" under ett demokratiskt styre.

Idén med de spontana fackeltågen kommer ursprungligen från en tysk nazistgrupp som kallade sig "Spreelichter", 2009 genomförde de liknande aktioner. Organisationen förbjöds i somras.

Polisen har genomsökt ett dussintals kända nazisters hem för att försöka lokalisera "De odödligas" centrala ledning. Det är i dagsläget osäkert om gruppen ens har en ledning.

Dr. Hajo Funke, professor på Berlins Fria Universitet, säger till CNN att "De odödliga" försöker locka till sig unga personer med sina manifestationer.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA