Nazister publicerar bild med Breivik siktande mot politikers huvud

Publicerad 2012-02-03

Nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, hetsar mot kommunpolitikern i Falun, Daniel Riazat. På sin hemsida har de i en artikel publicerat en bild på Riazat där de klippt in terroristen Anders Behring Breivik som siktar med ett automatvapen mot Riazats huvud.

– Det känns väldigt allvarligt, det är ett angrepp mot yttrandefriheten, bara för att jag inte har samma åsikt som dem så hänger de ut mig på det här sättet. Dessutom är det en bild på Breivik med ett vapen riktat mot mig, det är en mycket annorlunda situation som jag aldrig varit med om tidigare, säger Daniel Riazat till Expo.se

I lördags attackerades ett antirasistiskt möte i Ludvika av ett tiotal aktivister från Svenska motståndsrörelsen. Vänsterpartisten och kommunpolitikern Daniel Riazat slogs med en flaska i huvudet och tre SMR:are greps, två misstänkta för främjande av flykt och en för misshandel. Samtliga tre har släppts men är fortfarande misstänkta för brott

Attacken i Ludvika har uppmärksammats i media och på SMR:s hemsida har flera artiklar publicerats om händelsen där de anklagar Riazat för att vara en lögnare. På fredagen publicerade SMR en artikel med ett bildkollage på Riazat där Anders Behring Breivik står bakgrunden och riktar ett automatvapen mot hans huvud.

– Vi har flytt från ett land en gång och vi tänker inte göra det igen, mina föräldrar får associationer från hemlandet Iran. Jag trodde inte detta skulle förekomma i Sverige, säger Riazat.

Daniel Riazat säger att han fått flera hotfulla mejl efter attacken mot honom i Ludvika.

"Går du runt och sprider dina lögner din kommunist och mediahora, är du feg vågar du inte ta saken i dina egna händer", står det i ett av mejlen. Okända personer har även ringt och sökt Daniel Riazat.

Daniel Riazat uppger till Expo.se att polisen på eget initiativ polis- och JK-anmält publiceringen.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA