Nazister samlades Salem

Publicerad 2012-12-09

En mindre grupp aktivister från Svenskarnas parti höll under söndagskvällen en manifestation i Salem söder om Stockholm.

Ungefär 25 personer gick i ett fackeltåg från Rönninge till den plats i Salem där en 17-årig pojke mördades natten mot den 10 december år 2000. På plats hölls en tyst minut. Manifestationen bevakades av ett stort polisuppbåd. Den fortlöpte dock utan några incidenter. Inga motdemonstranter var på plats.

Högerextremister demonstrerade mellan åren 2000 och 2010 årligen i Salem. Som mest deltog ungefär 2 000 personer i tåget. Förra året flyttade den in till centrala Stockholm.

Inför det här året hade arrangörerna meddelat att det inte skulle bli någon demonstration. Den grupp som samlades under söndagskvällen hade inte heller gått ut offentligt med information om samlingen.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA