Nazister samlades Salem

Publicerad 2012-12-09

En mindre grupp aktivister från Svenskarnas parti höll under söndagskvällen en manifestation i Salem söder om Stockholm.

Ungefär 25 personer gick i ett fackeltåg från Rönninge till den plats i Salem där en 17-årig pojke mördades natten mot den 10 december år 2000. På plats hölls en tyst minut. Manifestationen bevakades av ett stort polisuppbåd. Den fortlöpte dock utan några incidenter. Inga motdemonstranter var på plats.

Högerextremister demonstrerade mellan åren 2000 och 2010 årligen i Salem. Som mest deltog ungefär 2 000 personer i tåget. Förra året flyttade den in till centrala Stockholm.

Inför det här året hade arrangörerna meddelat att det inte skulle bli någon demonstration. Den grupp som samlades under söndagskvällen hade inte heller gått ut offentligt med information om samlingen.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.