110221_dresden_464.jpg

Förra året utbröt oroligheter då nazister från hela Europa demonstrerade i Dresden. I år tvingades nazisterna avbryta marschen och inga bråk har rapporterats. Bilden är inte från årets demonstrationer. Foto: peter-juelich.com

Nazisternas marsch i Dresden stoppades

Publicerad 2012-02-14

Genom att bilda en mänsklig kedja blockerade minst 13000 personer den årliga nazistmarschen i den tyska staden Dresden.

Den 13 februari varje år möts nazister från hela Europa i Dresden för att minnas årsdagen av de allierades bombningar av staden 1945. I bombningarna dödades 25 000 civila tyskar. I år hade 1600 nazister samlats i Dresden, rapporterar tyska The Local.

Nazisterna ställde under poliseskort upp vid Dresdens tågstation, där möttes de av omkring 2000 motdemonstranter som följde Nazisternas fackeltåg. Motdemonstranterna slog på trummor och skanderade "Nazister försvinn". Efter bara en halvtimme och några hundra meters marsch, var polisen tvungen att avbryta den, eftersom 13 000 personer hade bildat en mänsklig kedja. I kedjan deltog Bundestags vice ordförande Wolfgang Thierse och Sachsens ministerpresident Stalislaw Tillich.

Förra året utbröt våld mellan motdemonstranter och nazister men i år har inget våld rapporterats.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA