Nazistisk demonstration i Ungern

Publicerad 2012-02-13

På söndagen samlades drygt 400 nazister och ultranationalister i Budapest för att minnas tyska och ungerska soldaters utbrytningsförsök från den sovjetiska belägringen av staden 1945. Vid en parallell demonstration hedrades Ungerns civila offer under kriget.

I söndags skedde två parallella demonstrationer i Budapest. Den ena bestod av nazister och ultranationalister, vilka höll en minnesceremoni över tyska och ungerska soldaters utbrytningsförsök från Budaslottet. Budaslottet var det sista fästet för axelmakterna vid den Sovjetiska invasionen av Budapest. Den 11 februari 1945 försökte soldaterna bryta sig igenom den sovjetiska blockaden, men försöket misslyckades och 90 procent av soldaterna miste sina liv i striderna.

Nazisternas och nationalisternas talare hyllade nationalsocialismen och den "vita överhögheten" och uppmanade till kamp mot "sionistmakten". Även en liknande demonstration med samma tema hade hållits tidigare på dagen rapporterar, Politics.hu.

Den andra ceremonin i staden hölls av bland annat veteraner från den Ungerska motståndsrörelsen som kämpat mot nazisterna och dess ungerska allierade. Ceremonin som hölls till minne av de civila offren samlade omkring 200 deltagare. Ledaren för Solidaritetsrörelsen Peter Konya underströk att Ungern måste lära sig från sina forna misstag för att förhindra att nazismens fasor återupprepas. Talespersonen för Föreningen för nazisternas offer, Gyorgy Frisch, kallade Förintelsen för en tragedi för hela nationen. Kritik riktades även mot den Ungerska regeringens politik. Vilmos Hanti som leder föreningen för Ungerska antifascister och veteraner från motståndsrörelsen sa att den förda politiken omfamnar högerextremismen. Han krävde ett förbud mot alla paramilitära grupper som associeras med högerextremism.

Under sommaren 1944 deporterades över 400 000 ungerska judar till Auschwitz med hjälp av den nazistiska Pilkorsrörelsen.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA