Nazistisk demonstration i Ungern

Publicerad 2012-02-13

På söndagen samlades drygt 400 nazister och ultranationalister i Budapest för att minnas tyska och ungerska soldaters utbrytningsförsök från den sovjetiska belägringen av staden 1945. Vid en parallell demonstration hedrades Ungerns civila offer under kriget.

I söndags skedde två parallella demonstrationer i Budapest. Den ena bestod av nazister och ultranationalister, vilka höll en minnesceremoni över tyska och ungerska soldaters utbrytningsförsök från Budaslottet. Budaslottet var det sista fästet för axelmakterna vid den Sovjetiska invasionen av Budapest. Den 11 februari 1945 försökte soldaterna bryta sig igenom den sovjetiska blockaden, men försöket misslyckades och 90 procent av soldaterna miste sina liv i striderna.

Nazisternas och nationalisternas talare hyllade nationalsocialismen och den "vita överhögheten" och uppmanade till kamp mot "sionistmakten". Även en liknande demonstration med samma tema hade hållits tidigare på dagen rapporterar, Politics.hu.

Den andra ceremonin i staden hölls av bland annat veteraner från den Ungerska motståndsrörelsen som kämpat mot nazisterna och dess ungerska allierade. Ceremonin som hölls till minne av de civila offren samlade omkring 200 deltagare. Ledaren för Solidaritetsrörelsen Peter Konya underströk att Ungern måste lära sig från sina forna misstag för att förhindra att nazismens fasor återupprepas. Talespersonen för Föreningen för nazisternas offer, Gyorgy Frisch, kallade Förintelsen för en tragedi för hela nationen. Kritik riktades även mot den Ungerska regeringens politik. Vilmos Hanti som leder föreningen för Ungerska antifascister och veteraner från motståndsrörelsen sa att den förda politiken omfamnar högerextremismen. Han krävde ett förbud mot alla paramilitära grupper som associeras med högerextremism.

Under sommaren 1944 deporterades över 400 000 ungerska judar till Auschwitz med hjälp av den nazistiska Pilkorsrörelsen.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA