Nazistisk demonstration i Ungern

Publicerad 2012-02-13

På söndagen samlades drygt 400 nazister och ultranationalister i Budapest för att minnas tyska och ungerska soldaters utbrytningsförsök från den sovjetiska belägringen av staden 1945. Vid en parallell demonstration hedrades Ungerns civila offer under kriget.

I söndags skedde två parallella demonstrationer i Budapest. Den ena bestod av nazister och ultranationalister, vilka höll en minnesceremoni över tyska och ungerska soldaters utbrytningsförsök från Budaslottet. Budaslottet var det sista fästet för axelmakterna vid den Sovjetiska invasionen av Budapest. Den 11 februari 1945 försökte soldaterna bryta sig igenom den sovjetiska blockaden, men försöket misslyckades och 90 procent av soldaterna miste sina liv i striderna.

Nazisternas och nationalisternas talare hyllade nationalsocialismen och den "vita överhögheten" och uppmanade till kamp mot "sionistmakten". Även en liknande demonstration med samma tema hade hållits tidigare på dagen rapporterar, Politics.hu.

Den andra ceremonin i staden hölls av bland annat veteraner från den Ungerska motståndsrörelsen som kämpat mot nazisterna och dess ungerska allierade. Ceremonin som hölls till minne av de civila offren samlade omkring 200 deltagare. Ledaren för Solidaritetsrörelsen Peter Konya underströk att Ungern måste lära sig från sina forna misstag för att förhindra att nazismens fasor återupprepas. Talespersonen för Föreningen för nazisternas offer, Gyorgy Frisch, kallade Förintelsen för en tragedi för hela nationen. Kritik riktades även mot den Ungerska regeringens politik. Vilmos Hanti som leder föreningen för Ungerska antifascister och veteraner från motståndsrörelsen sa att den förda politiken omfamnar högerextremismen. Han krävde ett förbud mot alla paramilitära grupper som associeras med högerextremism.

Under sommaren 1944 deporterades över 400 000 ungerska judar till Auschwitz med hjälp av den nazistiska Pilkorsrörelsen.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.