Nazistpar åtalas för seriemord i USA

Publicerad 2012-08-23

Ett nazistpar som misstänks för fyra brutala mord har åtalas av en federal domstol i USA. Paret anklagas för att ha genomfört en serie mord för att "rena och bevara den vita rasen".

David "Joey" Pedersen , 32, och Holly Ann Grigsby, 24, greps i oktober 2011, misstänks för flera mord. Pedersen har redan dömts för två av dessa, mordet på sin styvmor och pappa. Men åklagaren tror nu att det är Grigsby som mördat styvmorden eftersom Grigsby har åsikten att män inte får döda kvinnor, rapporterar Southern Poverty Law Center. I torsdags beslutade en federal domstol att pröva hela fallet och åtalar paret för sammanlagt fyra mord, inklusive de två som Pedersen dömts för.

De två andra morden gäller 19-årige Cody Myers som sköts huvudet och 53–årige Reginald Alan Clark som hittades skjuten i sin bil. I polisförhör har Grigsby tidigare sagt att de mördade Meyers på grund av att hans efternamn lät judiskt. Hon sa även att de planerade att mörda fler judar.

Både Pedersen och Grigsby erkände först att de begått morden men i efterhand har Grigsby tagit tillbaka sitt erkännande. Polisen har hittat en anteckning från Pedersen till Grigsby där det framgår att han skulle ta på sig alla morden.

Åklagaren hävdar att nazistparet valde ut sina offer baserat på deras hudfärg och religion. Paret ska också ha planerat att attackera judiska ledare och organisationer med målet att skapa uppmärksamhet och på sätt skapa en revolution. Bland annat har Pedersen kartlagt judiska organisationer och gjort ett utkast till ett pressmeddelande, som de planerat att skicka ut efter attackerna genomförts.

Det framgår också i åtalet att Pedersen och Grigsby mellan juni och oktober 2010 hade kontakt med andra nazister både i och utanför fängelset för att söka stöd för sina handlingar.

Den federala åklagaren har ännu inte bestämt sig för om han ska yrka på att paret döms till döden.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.