Nazistpar åtalas för seriemord i USA

Publicerad 2012-08-23

Ett nazistpar som misstänks för fyra brutala mord har åtalas av en federal domstol i USA. Paret anklagas för att ha genomfört en serie mord för att "rena och bevara den vita rasen".

David "Joey" Pedersen , 32, och Holly Ann Grigsby, 24, greps i oktober 2011, misstänks för flera mord. Pedersen har redan dömts för två av dessa, mordet på sin styvmor och pappa. Men åklagaren tror nu att det är Grigsby som mördat styvmorden eftersom Grigsby har åsikten att män inte får döda kvinnor, rapporterar Southern Poverty Law Center. I torsdags beslutade en federal domstol att pröva hela fallet och åtalar paret för sammanlagt fyra mord, inklusive de två som Pedersen dömts för.

De två andra morden gäller 19-årige Cody Myers som sköts huvudet och 53–årige Reginald Alan Clark som hittades skjuten i sin bil. I polisförhör har Grigsby tidigare sagt att de mördade Meyers på grund av att hans efternamn lät judiskt. Hon sa även att de planerade att mörda fler judar.

Både Pedersen och Grigsby erkände först att de begått morden men i efterhand har Grigsby tagit tillbaka sitt erkännande. Polisen har hittat en anteckning från Pedersen till Grigsby där det framgår att han skulle ta på sig alla morden.

Åklagaren hävdar att nazistparet valde ut sina offer baserat på deras hudfärg och religion. Paret ska också ha planerat att attackera judiska ledare och organisationer med målet att skapa uppmärksamhet och på sätt skapa en revolution. Bland annat har Pedersen kartlagt judiska organisationer och gjort ett utkast till ett pressmeddelande, som de planerat att skicka ut efter attackerna genomförts.

Det framgår också i åtalet att Pedersen och Grigsby mellan juni och oktober 2010 hade kontakt med andra nazister både i och utanför fängelset för att söka stöd för sina handlingar.

Den federala åklagaren har ännu inte bestämt sig för om han ska yrka på att paret döms till döden.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA