Nazistveteran på väg in i fullmäktige

Publicerad 2012-11-21

Nazistveteranen och grundaren till den paramilitära organisationen Legion Wasa, Curt Linusson, kan ta plats i Lidköpings kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat. 2003 värvade Linusson frivilliga för att strida på Saddam Husseins sida i Irak-kriget. I kommunfullmäktige kommer Linusson representera nazistiska Svenskarnas parti.

– Jag kommer sitta som politisk vilde och driva Svenskarnas partis frågor, säger Linusson till Expo Idag.

Sverigedemokraten Christian Wallin har lämnat Lidköpings kommunfullmäktige eftersom han flyttat från kommunen. Hans enda ersättare är nazisten Curt Linusson, vars namn skrivits in för hand på tre av sverigedemokraternas valsedlar. Innan han får träda in i kommunfullmäktige måste dock Länsstyrelsen granska rösterna.

Curt Linusson, 69, har länge varit aktiv i nazistmiljön och varit medlem i såväl Nordiska rikspartiet som Nationalsocialistisk front, NSF. 1999 startade han den paramilitära organisationen Legion Wasa. Organisationen ligger numera i dvala, men rönte stor uppmärksamhet då de värvade frivilliga för att strida på Saddam Husseins sida. Iraks ambassad tackade dock nej till erbjudandet.

Linusson sökte sig även till strider på 90-tale då han åkte med "Pluton Viking", för att delta i inbördeskriget i Kroatien.

2004 köpte Linusson en gård i Vara för NSF:s räkning. 2005 eldhärjades gården, AFA tog på sig attentatet. Gården såldes senare tillbaka till kommunen, då Linusson inte var nöjd med att NSF inte sanerat gården efter branden.

Förutom aktiviteter i organisationer som NSF och Nordiska rikspartiet har Linusson kandiderat för ett eget parti, Skaraborgs svensksocialister. Hans vallöften var att motverka klotter och "rasblandning" i kommunen.
Alex Bengtsson, Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA