Nazistveteran på väg in i fullmäktige

Publicerad 2012-11-21

Nazistveteranen och grundaren till den paramilitära organisationen Legion Wasa, Curt Linusson, kan ta plats i Lidköpings kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat. 2003 värvade Linusson frivilliga för att strida på Saddam Husseins sida i Irak-kriget. I kommunfullmäktige kommer Linusson representera nazistiska Svenskarnas parti.

– Jag kommer sitta som politisk vilde och driva Svenskarnas partis frågor, säger Linusson till Expo Idag.

Sverigedemokraten Christian Wallin har lämnat Lidköpings kommunfullmäktige eftersom han flyttat från kommunen. Hans enda ersättare är nazisten Curt Linusson, vars namn skrivits in för hand på tre av sverigedemokraternas valsedlar. Innan han får träda in i kommunfullmäktige måste dock Länsstyrelsen granska rösterna.

Curt Linusson, 69, har länge varit aktiv i nazistmiljön och varit medlem i såväl Nordiska rikspartiet som Nationalsocialistisk front, NSF. 1999 startade han den paramilitära organisationen Legion Wasa. Organisationen ligger numera i dvala, men rönte stor uppmärksamhet då de värvade frivilliga för att strida på Saddam Husseins sida. Iraks ambassad tackade dock nej till erbjudandet.

Linusson sökte sig även till strider på 90-tale då han åkte med "Pluton Viking", för att delta i inbördeskriget i Kroatien.

2004 köpte Linusson en gård i Vara för NSF:s räkning. 2005 eldhärjades gården, AFA tog på sig attentatet. Gården såldes senare tillbaka till kommunen, då Linusson inte var nöjd med att NSF inte sanerat gården efter branden.

Förutom aktiviteter i organisationer som NSF och Nordiska rikspartiet har Linusson kandiderat för ett eget parti, Skaraborgs svensksocialister. Hans vallöften var att motverka klotter och "rasblandning" i kommunen.
Alex Bengtsson, Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA