ND och SD kan förlora sitt partistöd i Nykvarn

Publicerad 2012-01-10

Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna kommer att få sina partistöd granskade av Nykvarn kommun. Enligt kommunfullmäktiges ordförande Effe Östman (M) krävs det att partierna har en lokal förening för att bidraget ska betalas ut.

– Vi har i fullmäktige ganska klart deklarerat att för att ska vi ge partistöd, så måste det finnas en partiförening i kommunen som bedriver verksamhet. Det ska inte vara så att nykvarnbornas skattepengar ska gå till verksamhet som bedrivs i andra kommuner, säger Effe Östman till Expo.se.

Under förra året hoppade Nationaldemokraternas ledamot Daniel Spansk av från partiet och blev politisk vilde. Dessutom förlorade partiet sin ersättarplats när Togge Scott flyttade från kommunen.

Enligt Länstidningen höll Nationaldemokraterna i oktober ett lokalt årsmöte för att visa att partiet är aktivt i kommunen. Den nu utflyttade Scott valdes till ordförande, partiledaren Marc Abramsson till sekreterare och Mattias Karlstrand till justerare. De båda sistnämnda är boende i Södertälje.

– Vi vill kolla om det verkligen finns någon partiförening att lämna ut partistödet till, säger Effe Östman.

Till Länstidningen säger Marc Abramsson att de hoppas kunna presentera en ny styrelse inom en snar framtid.

Även partistödet till Sverigedemokraterna kommer att utredas. I valet 2010 fick partiet två mandat i kommunen. Anders Berglund har avsagt sig sitt förtroendeuppdrag i fullmäktige och Gabriella Sander har inte varit på något möte, vilket beror på sjukdom enligt Sverigedemokraterna. Partiet saknar ersättare.

Nationaldemokraternas och Sverigedemokraternas partistöd kommer att utredas av kommunens tjänstemän, något som beräknas vara klart innan nästa utbetalning, som beräknas ske någon gång under årets första kvartal.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA