ND och SD kan förlora sitt partistöd i Nykvarn

Publicerad 2012-01-10

Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna kommer att få sina partistöd granskade av Nykvarn kommun. Enligt kommunfullmäktiges ordförande Effe Östman (M) krävs det att partierna har en lokal förening för att bidraget ska betalas ut.

– Vi har i fullmäktige ganska klart deklarerat att för att ska vi ge partistöd, så måste det finnas en partiförening i kommunen som bedriver verksamhet. Det ska inte vara så att nykvarnbornas skattepengar ska gå till verksamhet som bedrivs i andra kommuner, säger Effe Östman till Expo.se.

Under förra året hoppade Nationaldemokraternas ledamot Daniel Spansk av från partiet och blev politisk vilde. Dessutom förlorade partiet sin ersättarplats när Togge Scott flyttade från kommunen.

Enligt Länstidningen höll Nationaldemokraterna i oktober ett lokalt årsmöte för att visa att partiet är aktivt i kommunen. Den nu utflyttade Scott valdes till ordförande, partiledaren Marc Abramsson till sekreterare och Mattias Karlstrand till justerare. De båda sistnämnda är boende i Södertälje.

– Vi vill kolla om det verkligen finns någon partiförening att lämna ut partistödet till, säger Effe Östman.

Till Länstidningen säger Marc Abramsson att de hoppas kunna presentera en ny styrelse inom en snar framtid.

Även partistödet till Sverigedemokraterna kommer att utredas. I valet 2010 fick partiet två mandat i kommunen. Anders Berglund har avsagt sig sitt förtroendeuppdrag i fullmäktige och Gabriella Sander har inte varit på något möte, vilket beror på sjukdom enligt Sverigedemokraterna. Partiet saknar ersättare.

Nationaldemokraternas och Sverigedemokraternas partistöd kommer att utredas av kommunens tjänstemän, något som beräknas vara klart innan nästa utbetalning, som beräknas ske någon gång under årets första kvartal.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.