ND-politiker hoppar av: "jag är inte nazist"

Publicerad 2012-01-18

Nationaldemokraten och den uteslutna sverigedemokraten Thomas Karlsen lämnar sitt politiska uppdrag i Trollhättans kommunfullmäktige och som nämndeman.

Den före detta SD:aren Thomas Karlsen meddelade i fredags att han gått med i Nationaldemokraterna. Nu lämnar han alla sina politiska uppdrag.

"Jag är inte nazist men har blivit utpekad som nazist av kommunala företrädare och media. Och jag vill heller inte företräda ett parti som utpekas för nazism", skriver Thomas Karlsen i ett avsägelsebrev som lämnades in till trollhättans kommun på onsdagen.

Ett annat skäl som Karlsen uppger till avhoppet är att han inte vill belasta vänner och arbetskamrater med "illasinnade rykten".

Förra året blev Thomas Karlsen utesluten ur Sverigedemokraterna efter att sagt att frimurarna låg bakom terroristen Anders Behring Breiviks terrordåd. Innan han uteslöts hamnade han i blåsväder flera gånger. Han har bland annat på sin blogg, liknat romer vid en "förtärande gräshoppssvärm" och länkat till den högerextrema organisationen Nordisk ungdom, samt påstått att vissa invandrare bär på en kriminell gen.

Sverigedemokraterna har ingen ersättare i Trollhättans kommunfullmäktige som kan ta hans plats.

Det är oklart om Thomas Karlsen även har lämnat Nationaldemokraterna. Hans avsägelsebrev kan tolkas som det men Expo.se har inte fått det bekräftat.

Expo.se har utan framgång sökt Thomas Karlsen för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA