ND-politiker hoppar av: "jag är inte nazist"

Publicerad 2012-01-18

Nationaldemokraten och den uteslutna sverigedemokraten Thomas Karlsen lämnar sitt politiska uppdrag i Trollhättans kommunfullmäktige och som nämndeman.

Den före detta SD:aren Thomas Karlsen meddelade i fredags att han gått med i Nationaldemokraterna. Nu lämnar han alla sina politiska uppdrag.

"Jag är inte nazist men har blivit utpekad som nazist av kommunala företrädare och media. Och jag vill heller inte företräda ett parti som utpekas för nazism", skriver Thomas Karlsen i ett avsägelsebrev som lämnades in till trollhättans kommun på onsdagen.

Ett annat skäl som Karlsen uppger till avhoppet är att han inte vill belasta vänner och arbetskamrater med "illasinnade rykten".

Förra året blev Thomas Karlsen utesluten ur Sverigedemokraterna efter att sagt att frimurarna låg bakom terroristen Anders Behring Breiviks terrordåd. Innan han uteslöts hamnade han i blåsväder flera gånger. Han har bland annat på sin blogg, liknat romer vid en "förtärande gräshoppssvärm" och länkat till den högerextrema organisationen Nordisk ungdom, samt påstått att vissa invandrare bär på en kriminell gen.

Sverigedemokraterna har ingen ersättare i Trollhättans kommunfullmäktige som kan ta hans plats.

Det är oklart om Thomas Karlsen även har lämnat Nationaldemokraterna. Hans avsägelsebrev kan tolkas som det men Expo.se har inte fått det bekräftat.

Expo.se har utan framgång sökt Thomas Karlsen för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA