Nordisk ungdom i europeisk sammanslutning

Publicerad 2012-09-10

I juli mötte den högerextrema organisationen Nordisk ungdom ett antal mindre högerextrema grupper och partier i Ungern. På mötet beslutades om att bilda ett alternativt "europaparlament".

Nordisk Ungdom deltog i mitten av juli på ett möte som den högerextrema och våldsamma ungerska organisationen Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (De 64 länens ungdomsrörelse) bjudit in till, rapporterar den antirasistiska organisationen Hope not hate.

Den mest inflytelserika personen på mötet var fascistideologen Roberto Fiore. Han är dömd för terrorbrott och en av grundarna av den så kallade "tredje positionen". Det är en fascistisk ideologi, som förkastar både kapitalismen och kommunismen och som strävar efter ökat internationellt samarbete mellan fascister. I Italien är Fiore partiledare för Forza Nuova (Ny Kraft). Fiore sitter även i Europaparlamentet där han är president för det paneuropeiska partiet European National Front, ENF. Partiet består av flera högerextrema partier, bland dem, tyska NPD.

På mötet som leddes av Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgaloms partiledare László Toroczka och gick under namnet "det runda bordet" deltog representanter från Sverige, Spanien, Frankrike, Holland, Kroatien, Norge, Polen och Italien.

Enligt Toroczka beslutades det på mötet att det de skulle bilda ett alternativt "europaparlament" som ska ledas av Roberto Fiore, rapporterar Hope not hate.

Roberto Fiore sa på mötet att det nya parlamentets målsättning är att förändra EU-medborgarnas "psykologiska och moraliska tillstånd" samt förändra deras syn på EU. Fiore sa även att "parlamentet" kommer att introducera en ny valuta. Förutom att blida det "nya parlamentet" enades deltagarna på mötet om att skapa en ny nättidning som ska fokusera på flera olika teman, rapporterar Hope not hate

Nästa år kommer det nya EU-parlamentet ha ett möte i Italien, men redan i november kan gruppen komma att samlas igen. Då har de bjudits in att fira den polska självständighetsdagen med den fundamentalistiska och anti-homosexuella polska gruppen Mlodziez Wszechpolska.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA