Ny kippavandring mot antisemitism i Malmö

Publicerad 2012-10-20

På lördagen samlades cirka 300 personer utanför synagogan i Malmö för att för andra gången delta i en kippavandring mot antisemitism och intolerans. I promenaden, under vilken många deltagare bar kippa, manifesterade bland andra integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och kommunalrådet Illmar Reepalu (S).

Kippavandringen handlar enligt arrangören Sofia Nerbrand om att manifestera ett stöd för pluralism och tolerans för alla i samhället. Genom att genomföra en andra vandring ville arrangörerna ta vara på den stora uppslutning som präglade den första gången i augusti.

– Vi hoppas att vi kan göra detta fler gånger i framtiden. Vi är här för att stanna, säger Sofia Nerbrand.

I tåget som gick mot Möllevångstorget deltog även kommunalrådet Illmar Reepalu, som tidigare kritiserats för att genom olika uttalanden spä på fördomar mot judar. Reepalu var dock noga med att belysa hur viktigt det enligt honom är att Malmö upprätthåller en tradition som tillflykt för förföljda.

– Malmö har fungerat som en fristad utan förtryck och förföljelse för människor i årtionden. Det är det Malmö vi måste slå vakt om, menar Reepalu.

På torget talade sedan integrationsminister Erik Ullenhag jämte en rad andra talare om vikten att man tillsammans, oavsett ursprung eller ideologi, står upp mot främlingsfientligheten.

– Vi visar genom kippavandringen att den judiska församlingen inte är ensam. Att en så stor blandning av alla olika nationaliteter tillsammans säger nej till hatet betyder otroligt mycket, berättar Ullenhag för Expo.
Oscar Schau

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA