Nyutgåva av Mein Kampf planeras i Tyskland

Publicerad 2012-04-26

Delstaten Bayern som äger alla rättigheter till Hitlers bok Mein Kampf planerar att ge ut en specialutgåva av boken. Staten har sedan andra världskrigets slut inte godkänt att boken trycks. 2015 blir dock rättigheterna till Mein Kampf fria.

I Tyskland finns farhågor att nazister kommer trycka Mein Kampf så fort delstaten Bayern förlorar rättigheterna till boken. Därför kommer boken släppas med kommentarer från historiker som bemöter Hitlers argument. Även en version för skolor kommer att tryckas.

Bayerns finansminister Markus Söder säger att när statens rättigheter för boken försvinner finns en risk att Mein Kampf når många unga personer.

– Det är viktigt att understryka vilken global katastrof Hitlers farliga sätt att tänka på lett till säger Söder.

Även en engelsk version av boken planeras och målsättningen är att boken släpps innan rättigheterna går ut.

Delstaten Bayern har inte tillåtit att boken tryckts i Tyskland sedan andra världskriget. Initiativet att publicera boken med kommentarer välkomnas av det judiska Centralrådet i Tyskland. Dieter Graumann säger att om boken ska ges ut så föredrar han att den ges ut med kompetenta kommentarer från bayerska myndigheter, snarare än att profitörer försöker tjäna pengar på den med hjälp av nazister, rapporterar TV4.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.