Offer för tysk nazistcell kompenseras

Publicerad 2012-10-30

Den tyska staten kompenserar de som drabbats av nazistcellen Underjordiska nationalsocialister, NSU:s terror. Totalt ska över sju miljoner kronor betalas ut.

I måndags, nästan ett år efter den tyska terrorcellen NSU upptäcktes, publicerades en rapport i den tyska tidningen Osnabruecker Zeitung som visar att den tyska regeringen avsatt 7,2 miljoner till de som drabbats av NSU:s terror.

De tre medlemmarna i NSU dödade mellan 2000 och 2006 nio personer, samtliga med grekiskt och turkiskt ursprung. 2007 sköt de ihjäl en polis och försökte döda hennes kollega. NSU anklagas även för 14 bankrån och för att sprängattentaten i Cologne 2001 och 2004.

Den statliga rapporten om ersättningar till offren bekräftar innehållet i ett brev från justitiedepartementet som offentliggjordes i mars. I brevet uppgavs att de dödades närmsta familjer ska få en ersättning på närmare 90 000 kronor. Syskonen till de mördade får lite över 40 000 kronor. Familjerna får dessutom kompensation för begravningskostnaderna.

Den dödade polisens familj får en ersättning på över 200 000 kronor och polisen som skadades vid angreppet får runt 90 000 kronor. 1,2 miljoner kronor har avsatts till de som överlevde bombattentaten i Cologne.

NSU upptäcktes 2011 då den siste levande medlemmen lämnade över sig själv till polisen. Strax innan hade hennes två medbrottslingar tagit sina egna liv efter ett misslyckat bankrån.

Just nu pågår en parlamentarisk utredning i Tyskland för att klargöra hur NSU kunnat terrorisera landet under många år utan att upptäckas.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA