usa gay

Acceptansen för samkönade äktenskap växer i USA. Dessutom har USA fått sin första öppet homosexuella senator.
Jason Pier via Flickr

Ökad acceptans för homoäktenskap i USA

Publicerad 2012-11-08

För första gången någonsin i USAs historia har två stater legaliserat homoäktenskap genom en folkomröstning. I Maine och Maryland röstade en majoritet för att tillåta samkönade äktenskap.

Valåret 2012 kommer det gå till historien. Inte bara för att Obama är USAs första afroamerikanska president att bli omvald eller för att han är den första presidenten i landet som öppet är för homoäktenskap.

I år blev det för första gången genom en folkomröstning tillåtet för homosexuella att gifta sig. Det är första gången frågan avgörs på det sättet. I Maine röstade 55 procent för att legalisera samkönade äktenskap. I Maryland röstade 51,9 procent för en legalisering.

USA har även fått sin första öppet homosexuella senator, Tammy Baldwin. Hon blev också den första kvinnan som valdes till att representera Wisconsin i senaten. Själv tror hon att hennes närvaro i senaten är en del i en positiv utveckling för landet.

– Vi är verkligen inte där än, men det kommer att bli en förändring som för oss framåt, säger hon till CNN.

Antalet amerikaner som uppger att de har en homosexuell nära vän eller släkting har stigit markant de senaste åren, visar en undersökning av CNN. 1990 var det nästan inga amerikaner som uppgav att de kände någon homosexuell.

År 2010 uppgav nästan varannan person att de hade en nära vän eller släkting som är homosexuell. De senaste två åren har den siffran fortsatt att stiga, och är nu uppe i 60 procent.

Trots att man ser en ökad trend i acceptansen för homosexualitet, är homoäktenskap förbjudet i 38 stater. Flera av staterna har till och med skrivit in i sina grundlagar att äktenskap är något som bara får ske mellan en man och en kvinna.

I Minnesota röstade man emot ett lagförslag om att förbjuda homoäktenskap. I Washington hölls också en folkomröstning, men eftersom flera mejlröstade där vet man än så länge inte resultatet. Om man läser amerikanska webbtidningar får man emellertid en stark känsla av att homosexuella snart kommer få gifta sig där också.
Stina Mathiesen

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA