Ökning av antimuslimska hatbrott i Frankrike

Publicerad 2012-11-23
Ökning av antimuslimska hatbrott i Frankrike
France24. Mellan januari och oktober rapporterades 175 antimuslimska incidenter i Frankrike. Det är en 42-procentig ökning jämfört med samma period förra året. En anledning till ökningen som pekas ut i rapporten är ett tuffare politiskt klimat med hårdare retorik mot muslimer. Även landets burkaförbud och debatten om en nationell identitet lyfts ut som en bidragande orsak.

Judiska studenter attackerades i Frankrike
JTA: Studenter på den judiska högskolan ORT i Montreuil attackerades två gånger på 48 timmar. En liten grupp studenter blev överfallna utanför skolan av sex personer. En person blev så illa slagen att han förlorade flera tänder. Dagen efter attacken blev en 17-årig judisk flicka överfallen på en t-banestation. En gärningsmän hotade att knuffa ut henne på spåret och sa att "så gör de i Gaza".

Två folkpartister avgår efter rasism
Expressen: Två folkpartister i Gnestas kommunfullmäktige, Göran Benedicks och Göran Lundbom har lämnat sina uppdrag efter att de skrivit rasistiska inlägg på sina bloggar. "Afrikaner är knappast särskilt bekanta med europeiska seder och bruk och vill i många avseenden uppenbarligen rasera dessa!" skrev Benedicks. Polisen borde skjuta ner "slödder" som talar "rinkebysvenska", skrev Lundbom. Inläggen har fördömts av Folkpartiet.
Expo

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA