Ökning av attacker mot moskéer under ramadan

Publicerad 2012-09-20

Under ramadan tidigare i år ökade antalet incidenter mot moskéer i USA. Det visar en sammanställning från organisationen CAIR.

I samband med den muslimska högtiden ramadan så ökade antalet antimuslimska incidenter riktade mot moskéer i USA. Enligt CAIR, Council on American-Islamic Relations, som tagit fram statistiken, så rör det som de högsta siffrorna på årtionden.

Under årets första sju månader skedde det tio attacker mot platser där muslimer ber. CAIRs rapport visar att under en 13 dagar lång period under Ramadan utfördes åtta attacker mot moskéer.

Exempel på attacker är glasflaskor med syra som kastats mot bönelokal, anlagda bränder och skjutningar med luftgevär.

Vandalisering mot muslimska gravplatser är inte medräknat i statistiken.

Rapporten släpptes i samband med att senaten på onsdagen höll en utfrågning om hatbrott och inhemsk extremism. Den antirasistiska organisationen SPLC uppmanade regeringen inför utfrågningen att ta hotet från inhemsk terrorism på allvar.

– Med tanke på den explosiva tillväxten av extremistgrupper, är det viktigt att federala brottsbekämpande myndigheter är vaksamma och ger hatbrott och inhemsk terrorism hög prioritet", sa Heidi Beirich, chef för SPLC i ett uttalande.

CAIR är en muslimsk organisation som arbetar för att öka förståelsen för islam och uppmuntra till dialog med andra aktörer i samhället. SPLC, Southern Poverty Law Center, är en ideell antirasistisk organisation som även arbetar med juridiska frågor kopplat till mänskliga rättigheter.
Anders Dalsbro

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA