Ökning av attacker mot moskéer under ramadan

Publicerad 2012-09-20

Under ramadan tidigare i år ökade antalet incidenter mot moskéer i USA. Det visar en sammanställning från organisationen CAIR.

I samband med den muslimska högtiden ramadan så ökade antalet antimuslimska incidenter riktade mot moskéer i USA. Enligt CAIR, Council on American-Islamic Relations, som tagit fram statistiken, så rör det som de högsta siffrorna på årtionden.

Under årets första sju månader skedde det tio attacker mot platser där muslimer ber. CAIRs rapport visar att under en 13 dagar lång period under Ramadan utfördes åtta attacker mot moskéer.

Exempel på attacker är glasflaskor med syra som kastats mot bönelokal, anlagda bränder och skjutningar med luftgevär.

Vandalisering mot muslimska gravplatser är inte medräknat i statistiken.

Rapporten släpptes i samband med att senaten på onsdagen höll en utfrågning om hatbrott och inhemsk extremism. Den antirasistiska organisationen SPLC uppmanade regeringen inför utfrågningen att ta hotet från inhemsk terrorism på allvar.

– Med tanke på den explosiva tillväxten av extremistgrupper, är det viktigt att federala brottsbekämpande myndigheter är vaksamma och ger hatbrott och inhemsk terrorism hög prioritet", sa Heidi Beirich, chef för SPLC i ett uttalande.

CAIR är en muslimsk organisation som arbetar för att öka förståelsen för islam och uppmuntra till dialog med andra aktörer i samhället. SPLC, Southern Poverty Law Center, är en ideell antirasistisk organisation som även arbetar med juridiska frågor kopplat till mänskliga rättigheter.
Anders Dalsbro

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA