OS-atlet utesluts på grund av rasism

Publicerad 2012-07-26

Den blir inget OS för den grekiska trestegshopparen Voula Papachistou. Efter att hon uttryckt stöd för ett nazistparti och skrivit nedsättande om afrikanska invandrare har Greklands olympiska kommitté stoppat hennes medverkan.

Grekland olympiska kommitté förklarar sitt beslut med att Voula Papachistou gjort uttalanden som bryter mot de värderingar och idéer som Olympiska spelen står för.

Voula Papachistou har på mikrobloggen Twitter uttryckt stöd för det nazistiska partiet Gyllene Gryning. Hon har dessutom skrivit nedsättande om invandrare från Afrika, rapporterar AP.

Först vägrade Papachistou att ta avstånd från sina kommentarer men efter att hon utsatts för hård kritik från bland annat politiker gick hon ut med ett meddelande på Facebook där hon bad om ursäkt till alla som känt sig kränkta av hennes kommentarer.

Papachistous uttalanden har även lett till att olympiska kommittén beslutat att under OS får de grekiska atleterna endast skriva om saker som är kopplade till spelen.

OS i England skulle ha blivit 23-åriga Papachistou första.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA