OS-atlet utesluts på grund av rasism

Publicerad 2012-07-26

Den blir inget OS för den grekiska trestegshopparen Voula Papachistou. Efter att hon uttryckt stöd för ett nazistparti och skrivit nedsättande om afrikanska invandrare har Greklands olympiska kommitté stoppat hennes medverkan.

Grekland olympiska kommitté förklarar sitt beslut med att Voula Papachistou gjort uttalanden som bryter mot de värderingar och idéer som Olympiska spelen står för.

Voula Papachistou har på mikrobloggen Twitter uttryckt stöd för det nazistiska partiet Gyllene Gryning. Hon har dessutom skrivit nedsättande om invandrare från Afrika, rapporterar AP.

Först vägrade Papachistou att ta avstånd från sina kommentarer men efter att hon utsatts för hård kritik från bland annat politiker gick hon ut med ett meddelande på Facebook där hon bad om ursäkt till alla som känt sig kränkta av hennes kommentarer.

Papachistous uttalanden har även lett till att olympiska kommittén beslutat att under OS får de grekiska atleterna endast skriva om saker som är kopplade till spelen.

OS i England skulle ha blivit 23-åriga Papachistou första.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA