Parlamentet röstar om att förbjuda NPD

Publicerad 2012-12-05

Nästa vecka väntas det tyska parlamentet rösta om de ska föreslå att det högerextrema partiet NPD ska förbjudas. Tongivande politiker är oroliga för att NPD kan stärkas om lagförslaget om ett förbud inte går igenom.

I nästan ett år har några av Tysklands juridiska experter och politiker diskuterat möjligheterna att förbjuda det högerextrema partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD. Nästa vecka förväntas det tyska parlamentet ha en omröstning om de ska lägga ett sådant lagförslag.

Den pensionerade domaren Franz-Wilhelm Dollinger är expert på NPD. Han är positiv till ett förbud. Förra veckan skrev han i en rättslig bedömning på begäran av den sachsiska delstatsregeringen. Han menar att partiets ideologi strider mot grundstenarna i den federala författningsdomstolens grundlagar.

I en rapport gjord på order av tyska staten konstaterades att NPD har en "antisemitiskt, rasistisk och xenofobis position" och bör förbjudas. Dollingers slutsats i bedömningen är att sannolikheten för att ett förbud skulle kunna gå igenom är mer än 50 procent, rapporterar Der Spiegel.

NPD har kopplingar till andra högerextrema grupper, däribland den nazistiska terrorgruppen Underjordiska nationalsocialister, NSU. Terrorgruppen mördade tio personer och NPDs före detta talesperson i delstaten Thüringen, Ralf Wohlleben, har åtalats, misstänkt för att ha hjälpt dem.

Redan 2003 försökte man förbjuda NPD, men misslyckades. Det resulterade i att NPDs politiska ställning stärktes. Rädslan över att historien ska upprepa sig, gör att vissa politiker skeptiska till det nya försöket. Inrikesminister Hans-Peter Friedrich är en av dem. Till tidningen Spiegel Online sa han att man måste "påpeka de kvarvarande juridiska och politiska riskerna" med att införa ett förbud. Även förbundskansler Angela Merkel har uttryckt likande farhågor.

Guvernören i delstaten Bayern, Horst Seehofer, sa till tidningen Der Welt att högerextremisterna skulle få en "enorm boost" om man skulle överge förslaget.

– – NPD måste förbjudas.
Stina Mathisien

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro