Parlamentet röstar om att förbjuda NPD

Publicerad 2012-12-05

Nästa vecka väntas det tyska parlamentet rösta om de ska föreslå att det högerextrema partiet NPD ska förbjudas. Tongivande politiker är oroliga för att NPD kan stärkas om lagförslaget om ett förbud inte går igenom.

I nästan ett år har några av Tysklands juridiska experter och politiker diskuterat möjligheterna att förbjuda det högerextrema partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD. Nästa vecka förväntas det tyska parlamentet ha en omröstning om de ska lägga ett sådant lagförslag.

Den pensionerade domaren Franz-Wilhelm Dollinger är expert på NPD. Han är positiv till ett förbud. Förra veckan skrev han i en rättslig bedömning på begäran av den sachsiska delstatsregeringen. Han menar att partiets ideologi strider mot grundstenarna i den federala författningsdomstolens grundlagar.

I en rapport gjord på order av tyska staten konstaterades att NPD har en "antisemitiskt, rasistisk och xenofobis position" och bör förbjudas. Dollingers slutsats i bedömningen är att sannolikheten för att ett förbud skulle kunna gå igenom är mer än 50 procent, rapporterar Der Spiegel.

NPD har kopplingar till andra högerextrema grupper, däribland den nazistiska terrorgruppen Underjordiska nationalsocialister, NSU. Terrorgruppen mördade tio personer och NPDs före detta talesperson i delstaten Thüringen, Ralf Wohlleben, har åtalats, misstänkt för att ha hjälpt dem.

Redan 2003 försökte man förbjuda NPD, men misslyckades. Det resulterade i att NPDs politiska ställning stärktes. Rädslan över att historien ska upprepa sig, gör att vissa politiker skeptiska till det nya försöket. Inrikesminister Hans-Peter Friedrich är en av dem. Till tidningen Spiegel Online sa han att man måste "påpeka de kvarvarande juridiska och politiska riskerna" med att införa ett förbud. Även förbundskansler Angela Merkel har uttryckt likande farhågor.

Guvernören i delstaten Bayern, Horst Seehofer, sa till tidningen Der Welt att högerextremisterna skulle få en "enorm boost" om man skulle överge förslaget.

– – NPD måste förbjudas.
Stina Mathisien

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA