Påven till attack mot samkönade äktenskap

Publicerad 2012-01-11

Påven Benedict XVI hävdade i måndags att samkönade äktenskap "hotar mänsklighetens framtid". Utspelet gjordes i ett nyårstal till diplomater från 180 olika länder.

Påven menar att äktenskap mellan män och kvinnor måste värnas.

"Detta är inte bara en social konstruktion utan ett fundamentalt element i alla samhällen. Politik som underminerar familjen hotar därmed den mänskliga värdigheten och mänsklighetens framtid", sa Påven rapporterar Reuters.

Benedict XVI fortsatte på den inslagna vägen då han talade för diplomaterna och poängterade vikten av den "enhetliga familjen" för att utveckla individer och samhällen.

Påven sa 2009 att anglikaner som lämnat sina kyrkor på grund av att de blivit för liberala kan finna ett hem i katolicismen som tillåter dem att behålla sina traditioner. Påven kommer även att utse ärkebiskopen Tomothy Dolan till kardinal. Dolan har kämpat mot samkönade äktenskap i New York. I juni skrev han ett brev till Barack Obama i vilket han kritiserade Obamas administration för att inte ställa sig bakom ett landsomfattande förbud mot samkönade äktenskap. I brevet skrev Tomothy Nolan att Barack Obamas ställningstagande kunde leda till en nationell konflikt mellan staten och kyrkan av gigantiska proportioner.
Daniel Vergara

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro