Påven till attack mot samkönade äktenskap

Publicerad 2012-01-11

Påven Benedict XVI hävdade i måndags att samkönade äktenskap "hotar mänsklighetens framtid". Utspelet gjordes i ett nyårstal till diplomater från 180 olika länder.

Påven menar att äktenskap mellan män och kvinnor måste värnas.

"Detta är inte bara en social konstruktion utan ett fundamentalt element i alla samhällen. Politik som underminerar familjen hotar därmed den mänskliga värdigheten och mänsklighetens framtid", sa Påven rapporterar Reuters.

Benedict XVI fortsatte på den inslagna vägen då han talade för diplomaterna och poängterade vikten av den "enhetliga familjen" för att utveckla individer och samhällen.

Påven sa 2009 att anglikaner som lämnat sina kyrkor på grund av att de blivit för liberala kan finna ett hem i katolicismen som tillåter dem att behålla sina traditioner. Påven kommer även att utse ärkebiskopen Tomothy Dolan till kardinal. Dolan har kämpat mot samkönade äktenskap i New York. I juni skrev han ett brev till Barack Obama i vilket han kritiserade Obamas administration för att inte ställa sig bakom ett landsomfattande förbud mot samkönade äktenskap. I brevet skrev Tomothy Nolan att Barack Obamas ställningstagande kunde leda till en nationell konflikt mellan staten och kyrkan av gigantiska proportioner.
Daniel Vergara

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA