Poliser anklagas för att ha ignorerat nazistattack

Publicerad 2012-02-10

Efter protesterna mot en Österrikisk bal som samlade flera av Europas högerextrema och högerpopulistiska partier, misshandlades den socialdemokratiske politikern, Albrecht Konecny. Han hävdar att polisen inte ingripit, trots att de var plats.

Det var för ett par veckor sedan som balen i Hofenburgpalatset hölls. Bland deltagarna fanns flera företrädare från europiska högerpopulistiska och högerextrema partier. Bland annat var Sverigedemokraternas riksdagsledamöter Björn Söder och Kent Ekeroth på plats.

Balen har anklagats för att locka till sig nazister och för att organisatörerna bakom den är högerextrema. Årets bal sammanföll med Förintelsens internationella minnesdag och väckte därför extra mycket protester.

En av de som protesterade var den före detta ordförande för de österrikiska socialdemokraterna i förbundsrådet, Albrecht Konecny. Han deltog på en manifestation i Wien som anordnats av flera människorättsorganisationer och judiska församlingar. På manifestationen hedrades Förintelsens offer och den pågående balen fördömdes. På väg hem blev Konecny brutalt misshandlad av personer som han tror kommer från nazistmiljön i Österrike, rapporterar Austrian Independent. Albrecht Konecny anklagar polisen för att ha varit i närheten men bara tittat på när han misshandlades. Han säger även att polisen inte hjälpte honom efter att personerna som angripit honom lämnat platsen och att polisen inte ringde efter ambulans, utan istället påstod att radion var upptagen.

Polisen i Wien inleder en internutredning kring händelsen och polischefer har begärt att även åklagare ser över fallet, rapporterar österrikiska tidningar på fredagen, enligt Austrian Independent. Om poliserna blir dömda för att inte ha ingripit under pågående misshandel riskerar de sex månaders fängelse.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA