Poliser anklagas för att ha ignorerat nazistattack

Publicerad 2012-02-10

Efter protesterna mot en Österrikisk bal som samlade flera av Europas högerextrema och högerpopulistiska partier, misshandlades den socialdemokratiske politikern, Albrecht Konecny. Han hävdar att polisen inte ingripit, trots att de var plats.

Det var för ett par veckor sedan som balen i Hofenburgpalatset hölls. Bland deltagarna fanns flera företrädare från europiska högerpopulistiska och högerextrema partier. Bland annat var Sverigedemokraternas riksdagsledamöter Björn Söder och Kent Ekeroth på plats.

Balen har anklagats för att locka till sig nazister och för att organisatörerna bakom den är högerextrema. Årets bal sammanföll med Förintelsens internationella minnesdag och väckte därför extra mycket protester.

En av de som protesterade var den före detta ordförande för de österrikiska socialdemokraterna i förbundsrådet, Albrecht Konecny. Han deltog på en manifestation i Wien som anordnats av flera människorättsorganisationer och judiska församlingar. På manifestationen hedrades Förintelsens offer och den pågående balen fördömdes. På väg hem blev Konecny brutalt misshandlad av personer som han tror kommer från nazistmiljön i Österrike, rapporterar Austrian Independent. Albrecht Konecny anklagar polisen för att ha varit i närheten men bara tittat på när han misshandlades. Han säger även att polisen inte hjälpte honom efter att personerna som angripit honom lämnat platsen och att polisen inte ringde efter ambulans, utan istället påstod att radion var upptagen.

Polisen i Wien inleder en internutredning kring händelsen och polischefer har begärt att även åklagare ser över fallet, rapporterar österrikiska tidningar på fredagen, enligt Austrian Independent. Om poliserna blir dömda för att inte ha ingripit under pågående misshandel riskerar de sex månaders fängelse.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA