Polisman träffades av knallskott

Publicerad 2012-08-04

När counterjihadrörelsen idag höll torgmöte på Norra Bantorget samlades flera hundra motdemonstranter för att protestera mot den antimuslimska manifestationen. Polisen höll hela tiden de två grupperna åtskilda. En polis fick vid ett tillfälle ett knallskott i ansiktet.

Redan en timme innan det antimuslimska torgmötet hölls samlades flera hundra personer för att demonstrera mot rasism och counterjihad. Flera grupper var representerade vid manifestationen, bland andra Syndikalisterna, Asylrörelsen och Queers against pinkwashing.

Anders Rundberg från Queers against pinkwashing var en av talarna och han menade att det var viktigt att inte låta personer inom counterjihadrörelsen använda hbtq för att göra sin invandringsfientlighet legitim.

– Det är jätteviktigt att vi är här och säger ifrån. Vi är inte hotade av invandring, vi är hotade av högerextrema, som dem från olika Defence leagues. I till exempel Bristol blev hbtq-personer attackerade av EDL, säger Anders Rundberg till Expo Idag.

Klockan två avslutades den egentliga manifestationen, samtidigt som counterjihadrörelsen inledde sitt torgmöte. Men arrangörerna uppmanade folk att stanna kvar och sluta upp i den vuvuzela-kör som på förhand utannonserats, för att störa torgmötet.

Snabbt blev stämningen spänd då motdemonstranter försökte ta sig förbi polisens avspärrningar. Knallskott, fyrverkeripjäser och ammoniak kastades mot polisen. Vid ett tillfälle träffade ett knallskott en polisman i ansiktet. Han ska ha klarat sig relativt bra och kunde senare återuppta arbetet.

Hesam Akbari, presstalesman vid stockholmspolisen, menar att insatsen gick bra så till vida att inget hände utöver de möjliga scenarion man planerat för.

– I början var det vissa motdemonstranter som skapade problem, men sedan var det relativt lugnt. Ett tiotal personer har dock frihetsberövats. Jag tycker att alla tre parter gjort ett bra arbete, vi polisen, demonstranterna och motdemonstranterna, säger Hesam Akbari.

Stockholmspolisen hade till demonstrationen tagit hjälp av personal från Västra Götaland och Skåne. Även dialogpoliser från Danmark fanns på plats.
Erik Melin

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.