Polisman träffades av knallskott

Publicerad 2012-08-04

När counterjihadrörelsen idag höll torgmöte på Norra Bantorget samlades flera hundra motdemonstranter för att protestera mot den antimuslimska manifestationen. Polisen höll hela tiden de två grupperna åtskilda. En polis fick vid ett tillfälle ett knallskott i ansiktet.

Redan en timme innan det antimuslimska torgmötet hölls samlades flera hundra personer för att demonstrera mot rasism och counterjihad. Flera grupper var representerade vid manifestationen, bland andra Syndikalisterna, Asylrörelsen och Queers against pinkwashing.

Anders Rundberg från Queers against pinkwashing var en av talarna och han menade att det var viktigt att inte låta personer inom counterjihadrörelsen använda hbtq för att göra sin invandringsfientlighet legitim.

– Det är jätteviktigt att vi är här och säger ifrån. Vi är inte hotade av invandring, vi är hotade av högerextrema, som dem från olika Defence leagues. I till exempel Bristol blev hbtq-personer attackerade av EDL, säger Anders Rundberg till Expo Idag.

Klockan två avslutades den egentliga manifestationen, samtidigt som counterjihadrörelsen inledde sitt torgmöte. Men arrangörerna uppmanade folk att stanna kvar och sluta upp i den vuvuzela-kör som på förhand utannonserats, för att störa torgmötet.

Snabbt blev stämningen spänd då motdemonstranter försökte ta sig förbi polisens avspärrningar. Knallskott, fyrverkeripjäser och ammoniak kastades mot polisen. Vid ett tillfälle träffade ett knallskott en polisman i ansiktet. Han ska ha klarat sig relativt bra och kunde senare återuppta arbetet.

Hesam Akbari, presstalesman vid stockholmspolisen, menar att insatsen gick bra så till vida att inget hände utöver de möjliga scenarion man planerat för.

– I början var det vissa motdemonstranter som skapade problem, men sedan var det relativt lugnt. Ett tiotal personer har dock frihetsberövats. Jag tycker att alla tre parter gjort ett bra arbete, vi polisen, demonstranterna och motdemonstranterna, säger Hesam Akbari.

Stockholmspolisen hade till demonstrationen tagit hjälp av personal från Västra Götaland och Skåne. Även dialogpoliser från Danmark fanns på plats.
Erik Melin

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA