Politiker lämnar SD i protest mot uteslutning

Publicerad 2012-09-24

Dag Windefjord, kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Kungsbacka lämnar partiet i protest mot uteslutningen av Mattias From. Windefjord kommer inte att lämna sina förtroendeuppdrag i kommunen utan sitter kvar som politisk vilde, rapporterar Kungsbacka Posten.

"Partiledningen agerar mot sina medlemmar med en fullständig arrogans mot både folkviljor, demokrati samt allmänt hyfs och god sed", skriver Dag Windefjord i ett brev till Sverigedemokraterna som Kungsbacka Posten tagit del av.

Windefjord skriver även att partiledningen aldrig kontaktat Kungsbackas lokalavdelning angående uteslutningen av Mattias From, som var Sverigedemokraternas gruppledare i Kungsbacka. From uteslöts efter att han på sin hemsida bland annat skrivit att Sverigedemokratisk ungdom är i konflikt med "sionisterna i moderpartiet".

Dag Windefjord har ännu inte meddelat Kungsbacka kommun att han lämnat Sverigedemokraterna och ska sitta som politisk vilde.

– Jag sitter kvar men röstar efter min egen övertygelse och följer ingen partilinje. I dag känner jag mig närmare Moderaterna än SD, säger han till Kungsbacka Posten.

Enligt Windefjord kommer fler politiker i partiets södra distrikt att hoppa av Sverigedemokraterna på grund av missnöje mot partiledningen.

Uteslutningen av From har splittrat Sverigedemokraterna i Kungsbacka där partiet har tre mandat. Windefjord kritiserar Thord Brynielsson som är den enda återstående Sverigedemokraten i kommunfullmäktige för att "dansa för mycket efter partiledningens pipa".

Samtidigt uppger Mattias From på sin hemsida att han har polisanmält Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen för förtal efter dennes uttalanden om uteslutningen i medierna.

– Jag har hört att han ska ha gjort det. Jag tycker att det är tråkigt att han blivit så upprörd. Varken jag eller någon annan har något personligt mot From, utan det handlar helt enkelt om att upprätthålla partiets stadgar, säger Martin Kinnunen till Expo Idag.

Om Windefjords beslut att lämna Sverigedemokraterna säger Kinnunen att partiet inte fått det bekräftat.

Hur ser ni på det han säger, att partiet inte lyssnar på lokalavdelningarna och att fler avhopp kommer att följa?

– De har haft möjligheten att uttala sig i det här ärendet. Vi kan inte ta hänsyn till om folk blir upprörda när vi utesluter personer som brutit mot våra stadgar. Vi måste vara konsekvensneutrala, säger Kinnunen.

Dag Windefjord vill inte ge några kommentarer.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA