Politiker lämnar SD i protest mot uteslutning

Publicerad 2012-09-24

Dag Windefjord, kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Kungsbacka lämnar partiet i protest mot uteslutningen av Mattias From. Windefjord kommer inte att lämna sina förtroendeuppdrag i kommunen utan sitter kvar som politisk vilde, rapporterar Kungsbacka Posten.

"Partiledningen agerar mot sina medlemmar med en fullständig arrogans mot både folkviljor, demokrati samt allmänt hyfs och god sed", skriver Dag Windefjord i ett brev till Sverigedemokraterna som Kungsbacka Posten tagit del av.

Windefjord skriver även att partiledningen aldrig kontaktat Kungsbackas lokalavdelning angående uteslutningen av Mattias From, som var Sverigedemokraternas gruppledare i Kungsbacka. From uteslöts efter att han på sin hemsida bland annat skrivit att Sverigedemokratisk ungdom är i konflikt med "sionisterna i moderpartiet".

Dag Windefjord har ännu inte meddelat Kungsbacka kommun att han lämnat Sverigedemokraterna och ska sitta som politisk vilde.

– Jag sitter kvar men röstar efter min egen övertygelse och följer ingen partilinje. I dag känner jag mig närmare Moderaterna än SD, säger han till Kungsbacka Posten.

Enligt Windefjord kommer fler politiker i partiets södra distrikt att hoppa av Sverigedemokraterna på grund av missnöje mot partiledningen.

Uteslutningen av From har splittrat Sverigedemokraterna i Kungsbacka där partiet har tre mandat. Windefjord kritiserar Thord Brynielsson som är den enda återstående Sverigedemokraten i kommunfullmäktige för att "dansa för mycket efter partiledningens pipa".

Samtidigt uppger Mattias From på sin hemsida att han har polisanmält Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen för förtal efter dennes uttalanden om uteslutningen i medierna.

– Jag har hört att han ska ha gjort det. Jag tycker att det är tråkigt att han blivit så upprörd. Varken jag eller någon annan har något personligt mot From, utan det handlar helt enkelt om att upprätthålla partiets stadgar, säger Martin Kinnunen till Expo Idag.

Om Windefjords beslut att lämna Sverigedemokraterna säger Kinnunen att partiet inte fått det bekräftat.

Hur ser ni på det han säger, att partiet inte lyssnar på lokalavdelningarna och att fler avhopp kommer att följa?

– De har haft möjligheten att uttala sig i det här ärendet. Vi kan inte ta hänsyn till om folk blir upprörda när vi utesluter personer som brutit mot våra stadgar. Vi måste vara konsekvensneutrala, säger Kinnunen.

Dag Windefjord vill inte ge några kommentarer.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA