Premiärminister kallar till möte om fotbollsrasismen

Publicerad 2012-02-13

Englands premiärminister David Cameron kallar till ett toppmöte efter den senaste tidens rasistskandaler i engelsk fotboll. Till toppmötet väntas spelarrepresentanter och företrädare från Premier League och det engelska fotbollsförbundet, FA, bjudas in.

På senare tid har flera rasistskandaler skakat om fotbolls-England. Englands landslagskapten John Terry kommer att åtalas misstänkt för att gjort rasistiska utspel mot Queens Park Rangers, spelaren Anton Ferdinand. Nyligen blev Liverpools stjärna Luis Suarez avstängd åtta matcher efter att ha fällt rasistiska kommentarer till Manchester United spelaren Patrice Evra. Då Suarez i helgen kom tillbaka efter sin avstängning mötte hans lag just Manchester United, och omgående skapade Suarez en ny skandal. Inför varje match skakar spelarna hand
med varandra men Suarez vägrade skaka Evras hand.

I efterhand har Suarez bett om ursäkt på Liverpools hemsida, men utvecklingen inom engelsk fotboll oroar David Cameron. Englands kulturminister Jeremey Hunt meddelade på söndagen att Cameron kommer kalla till ett toppmöte någon gång under månaden för att försäkra sig att inte fotbollen dras tillbaka till "gamla dagar" då det gäller rasismen.

Hunt säger i en intervju med BBC, rapporterar the Guardian
att en anledning till att samhället lyckats förändra attityder och möta diskrimineringen är på grund av den positiva förändring som varit inom fotbollen. Hunt tillägger dock att "lärdomen som vi kan dra från de senaste månaderna är att man aldrig kan slå sig till ro."

Förra veckan uttryckte Cameron själv oro över utvecklingen i fotbollen under en välgörenhetstillställning. Där hyllade han även antirasistiska kampanjer som "Show racism the red card" och "Let´s Kick Racism out of football",
rapporter the Guardian.

Jeremey Hunt sa på söndagen att han står bakom FA:s beslut att inte längre låta John Terry vara landslagskapten för England i avvaktan på domstolens dom.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA