Premiärminister kallar till möte om fotbollsrasismen

Publicerad 2012-02-13

Englands premiärminister David Cameron kallar till ett toppmöte efter den senaste tidens rasistskandaler i engelsk fotboll. Till toppmötet väntas spelarrepresentanter och företrädare från Premier League och det engelska fotbollsförbundet, FA, bjudas in.

På senare tid har flera rasistskandaler skakat om fotbolls-England. Englands landslagskapten John Terry kommer att åtalas misstänkt för att gjort rasistiska utspel mot Queens Park Rangers, spelaren Anton Ferdinand. Nyligen blev Liverpools stjärna Luis Suarez avstängd åtta matcher efter att ha fällt rasistiska kommentarer till Manchester United spelaren Patrice Evra. Då Suarez i helgen kom tillbaka efter sin avstängning mötte hans lag just Manchester United, och omgående skapade Suarez en ny skandal. Inför varje match skakar spelarna hand
med varandra men Suarez vägrade skaka Evras hand.

I efterhand har Suarez bett om ursäkt på Liverpools hemsida, men utvecklingen inom engelsk fotboll oroar David Cameron. Englands kulturminister Jeremey Hunt meddelade på söndagen att Cameron kommer kalla till ett toppmöte någon gång under månaden för att försäkra sig att inte fotbollen dras tillbaka till "gamla dagar" då det gäller rasismen.

Hunt säger i en intervju med BBC, rapporterar the Guardian
att en anledning till att samhället lyckats förändra attityder och möta diskrimineringen är på grund av den positiva förändring som varit inom fotbollen. Hunt tillägger dock att "lärdomen som vi kan dra från de senaste månaderna är att man aldrig kan slå sig till ro."

Förra veckan uttryckte Cameron själv oro över utvecklingen i fotbollen under en välgörenhetstillställning. Där hyllade han även antirasistiska kampanjer som "Show racism the red card" och "Let´s Kick Racism out of football",
rapporter the Guardian.

Jeremey Hunt sa på söndagen att han står bakom FA:s beslut att inte längre låta John Terry vara landslagskapten för England i avvaktan på domstolens dom.
Daniel Vergara

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.