Protest mot homoäktenskap i Frankrike

Publicerad 2012-11-09

Frankrikes president François Hollande har lämnat in ett förslag till att legalisera samkönat äktenskap. Motståndarna är dock rädda för vad som kan hända, bland annat tror man att lagändringen kan leda till incest.

När François Hollande ställde upp i Frankrikes presidentval lovade han att legalisera äktenskap för homosexuella. I onsdags, nästan ett halvår efter Hollande tillträdde som president, lämnades lagförslaget in. Det kan betyda att Frankrike i början av nästa år blir det tolfte landet i världen att legalisera samkönade äktenskap.

– Det här är ett stort framsteg, inte bara för några få, utan för hela vårt samhälle, sa Hollande enligt the Guardian på ett regeringsmöte i onsdags.

I Frankrike är det sedan 1999 lagligt för homosexuella att ingå i registrerade partnerskap. För att få adoptera barn, oavsett sexuell läggning, måste man däremot vara gift. Om den nya lagen går igenom får homosexuella förutom andra juridiska rättigheter, möjligheten att adoptera barn.

Protesterna mot det här lagförslaget har dock varit många. Förra månaden demonstrerade hundratals människor över hela Frankrike och fler än 1000 borgmästare har skrivit på namnlistor mot lagförslaget. Störst motstånd finns inom den katolska kyrkan.

Kardinal Andre Vingt-Trois, ärkebiskop i Paris, är en av dem som arbetar mot förslaget. På ett biskopsmöte i Lourdes sa han att det är ett "svek" som skulle sätta hela samhället i gungning och leda till att till att barn med homosexuella föräldrar "diskrimineras", berättar CNN.

En av borgmästarna i Paris, François Lebel, är också emot lagförslaget. Enligt New York Times har han varnat för vad som kan hända om den Franska regeringen accepterar ett lagförslag som är så tabubelagt. Bland annat tror han att den nya lagen möjliggör en legalisering av polygami och incest.

Det konservativa partiet UMP kräver att få mer tid till att diskutera förslaget. The Guardian rapporterar att Serge Dessault, som är senator i UMP, gjort ett uttalande i fransk radio om de farhågor han har:
– Det blir slutet för familjen, slutet på barnens utveckling, slutet på utbildning. Det är en stor fara för nationen.

Trots motståndet visar en undersökning av Franska Institutet för den Allmänna Opinionen (IFOP) och tidningen Le Monde att de flesta fransmän har är positiva till en förändring. Enligt dem är 65 procent för lagförslaget för legaliseringen av samkönat äktenskap och 52 procent för homosexuellas rätt att adoptera.
Stina Mathiesen

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA