Protester i USA efter dödsskjutning

Publicerad 2012-03-23

I Florida har en dödsskjutning av en 17-åring väckt starka protester mot att polisen inte gripit eller delgivit skytten misstanke om brott. Justitiedepartementet har inlett en granskning av fallet.

Den 26 februari sköts 17-åringen Trayvon Martin till döds i den amerikanska delstaten Florida. Inte mycket är känt om omständigheterna kring dödsskjutningen. En frivillig vakt ringde till larmcentralen och berättade att han sett en misstänkt person. Trots larmcentralens avrådan följde han efter personen. Den "misstänkte" var Trayvon Martin. Han hade köpt godis och läsk och var på väg till sin fars flickväns hus. Han gick igenom ett så kallat grindsamhälle, när han sköts ihjäl av vakten.

Skytten greps aldrig och har inte delgivits någon misstanke. Han lutar sig på en lag i Florida som säger att man har rätt att döda någon för att försvara sig själv eller för att skydda någon annan. Lagen gäller även om den som känner sig hotat kan fly. Lagen från 2005 är omtvistad.

Martins familj menar att Treyvon mördades på grund av sin hudfärg. På torsdagen deltog 20 000 i en protest i Sanford i Florida mot myndigheterna. De krävde att vakten skulle gripas. 1,4 miljoner har skrivit på ett upprop mot hur fallet har hanterats, rapporterar flera medier.

I veckan har även justitiedepartementet inlett en granskning av fallet. Även Floridas guvernör Rick Scott meddelade på torsdagen att han tillsatt en översyn av fallet och lagen.

Kritiken mot hanteringen av dödsskjutningen har lett till att polischefen i Sanford och delstatsåklagaren i Florida, Norman Wolfinger, tagit time out medan utredningarna pågår.

Liknande lagar som den i Florida finns i ett 20-tal amerikanska delstater.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA