Protester i USA efter dödsskjutning

Publicerad 2012-03-23

I Florida har en dödsskjutning av en 17-åring väckt starka protester mot att polisen inte gripit eller delgivit skytten misstanke om brott. Justitiedepartementet har inlett en granskning av fallet.

Den 26 februari sköts 17-åringen Trayvon Martin till döds i den amerikanska delstaten Florida. Inte mycket är känt om omständigheterna kring dödsskjutningen. En frivillig vakt ringde till larmcentralen och berättade att han sett en misstänkt person. Trots larmcentralens avrådan följde han efter personen. Den "misstänkte" var Trayvon Martin. Han hade köpt godis och läsk och var på väg till sin fars flickväns hus. Han gick igenom ett så kallat grindsamhälle, när han sköts ihjäl av vakten.

Skytten greps aldrig och har inte delgivits någon misstanke. Han lutar sig på en lag i Florida som säger att man har rätt att döda någon för att försvara sig själv eller för att skydda någon annan. Lagen gäller även om den som känner sig hotat kan fly. Lagen från 2005 är omtvistad.

Martins familj menar att Treyvon mördades på grund av sin hudfärg. På torsdagen deltog 20 000 i en protest i Sanford i Florida mot myndigheterna. De krävde att vakten skulle gripas. 1,4 miljoner har skrivit på ett upprop mot hur fallet har hanterats, rapporterar flera medier.

I veckan har även justitiedepartementet inlett en granskning av fallet. Även Floridas guvernör Rick Scott meddelade på torsdagen att han tillsatt en översyn av fallet och lagen.

Kritiken mot hanteringen av dödsskjutningen har lett till att polischefen i Sanford och delstatsåklagaren i Florida, Norman Wolfinger, tagit time out medan utredningarna pågår.

Liknande lagar som den i Florida finns i ett 20-tal amerikanska delstater.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.