Protester i USA efter dödsskjutning

Publicerad 2012-03-23

I Florida har en dödsskjutning av en 17-åring väckt starka protester mot att polisen inte gripit eller delgivit skytten misstanke om brott. Justitiedepartementet har inlett en granskning av fallet.

Den 26 februari sköts 17-åringen Trayvon Martin till döds i den amerikanska delstaten Florida. Inte mycket är känt om omständigheterna kring dödsskjutningen. En frivillig vakt ringde till larmcentralen och berättade att han sett en misstänkt person. Trots larmcentralens avrådan följde han efter personen. Den "misstänkte" var Trayvon Martin. Han hade köpt godis och läsk och var på väg till sin fars flickväns hus. Han gick igenom ett så kallat grindsamhälle, när han sköts ihjäl av vakten.

Skytten greps aldrig och har inte delgivits någon misstanke. Han lutar sig på en lag i Florida som säger att man har rätt att döda någon för att försvara sig själv eller för att skydda någon annan. Lagen gäller även om den som känner sig hotat kan fly. Lagen från 2005 är omtvistad.

Martins familj menar att Treyvon mördades på grund av sin hudfärg. På torsdagen deltog 20 000 i en protest i Sanford i Florida mot myndigheterna. De krävde att vakten skulle gripas. 1,4 miljoner har skrivit på ett upprop mot hur fallet har hanterats, rapporterar flera medier.

I veckan har även justitiedepartementet inlett en granskning av fallet. Även Floridas guvernör Rick Scott meddelade på torsdagen att han tillsatt en översyn av fallet och lagen.

Kritiken mot hanteringen av dödsskjutningen har lett till att polischefen i Sanford och delstatsåklagaren i Florida, Norman Wolfinger, tagit time out medan utredningarna pågår.

Liknande lagar som den i Florida finns i ett 20-tal amerikanska delstater.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA