Protester mot antisemitism i Ungern

Publicerad 2012-12-03
Nya antisemitiska utspel från Jobbik-politiker
Ytterligare en Jobbik-politiker har uttryckt sig antisemitiskt. I en TV-debatt krävde Elöd Novák att politikern Katalin Ertsey i oppositionspartiet LMP lämnar parlamentet eftersom hon har ett Israeliskt pass.

Förra veckan krävde vice-partiledaren Márton Gyöngyösi att det upprättas en lista över personer med "judiskt ursprung".

Stora demonstrationer mot Jobbik
DW. Tiotusentals samlades för att protestera i Budapest mot antisemitism efter att Jobbik krävt att Ungerns judar ska kartläggas. I talarstolen representerades såväl regeringspartier och oppositionen. Márton Gyöngyösi som kommit med utspelet, hävdade att han blivit missförstådd och att det "bara" är parlamentsledamöter som han vill kartlägga.

Jobbik har i ett pressmedelande skrivit att de som protesterat mot partiet är "politiska alarmister".

Politiker oroliga för nazists intåg i kommunfullmäktige
Aftonbladet. Curt Linusson, som representerar nazistiska Svenskarnas parti är på väg in i Lidköpings kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat. Det har lett till oro bland ledamöter. Kommunens säkerhetsansvarige har kontaktat polis och väktare och förbereder sig för ordningsstörningar.
Expo

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.