Radioprofils uttalande om serber upprör

Publicerad 2012-05-02

Förra veckan JK-anmäldes radioprofilen Gert Fylking efter att ha jämfört serber med terroristen Anders Behring Breivik och kallat serber för dumma i huvudet. Fylking har bett om ursäkt för uttalandena och han har stängts av från sitt jobb.

Det var i förra veckan som flera anmälningar om hets mot folkgrupp lämnades in till JK efter att Gert Fylking i direktsändning sagt:

"Världen är full utav sådana här Breivikar, vi har fått tag på många andra också, vi har fått tag på de här serberna som betedde sig som jävla svin, som hade ihjäl flera hundratusentals människor och jagade flera miljoner på flykt, de har vi fått tag på. Men tror du att dem döms av serber? Nej! Serberna hyllar dem som hjältar! Vilka är då psykopater? Är det den större delen av den serbiska befolkningen som är dumma i huvudet? Eller är de bara de här människorna som nu är dömda för krigsförbrytelser som är dumma i huvudet?"

Uttalandet ledde till att hans arbetsgivare MTG har förbjudit Gert Fylking att tala i radion på obestämd tid. Till Dagens Nyheter har Gert Fylking sagt han tyckte att det var rätt av MTG att stänga av honom. Han säger att det han sa var fel. På Radio 1 hemsida skriver han att "uttalandena skedde i direktsändning och utan någon föregående eftertanke från min sida. Jag insåg genast att mitt uttalande blev fel, men när det är direktsändning finns det ingen återvändo".

Nikola Janic som är ordförande för det Serbiska riksförbundet köper inte den ursäkten. Han är tacksam över att MTG stängt av Fylking men säger till DN att om Fylking direkt insett att han gjort fel, så kunde han rätta till sitt uttalande, men det gjorde han inte.

Spasoje Marjanovic, ordförande för föreningen Justitia Pax Veritas som JK-anmält Gert Fylking säger till Expo.se att händelsen har uppmärksammats internationellt och att många serber tagit illa vid sig.

– Jämför man en folkgrupp med Breivik då kriminaliserar man den folkgruppen. Uttalandet från Fylking är så slentrianmässigt så att det inte går att bemöta. Väldigt många har blivit sårade, andra har blivit arga säger Marjanovic.

Spasoje Marjanovic tillägger att Gert Fylkings uttalande bidrar till att det blir rumsrent med fördomar mot serber. Man breivikiserar serber och det leder till segregation, säger han.

JK-behandlar fortfarande ärendet. Förutom Spasoje Marjanovic har bland andra socialdemokraten Krister Kronlid JK-anmält Fylking.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.