Rasistiskt våld ökar i Grekland

Publicerad 2012-11-08

FNs flyktingorgan UNHCR har kommit ut med en rapport som konstaterar att det rasistiska våldet i Grekland ökar. Samtidigt konstateras att få vågar anmäla.

Enligt en ny rapport från FNs flyktingorgan UNHCR har antalet attacker med rasistiskt motiv ökat stort i Grekland. UNHCR har samarbetat med 23 ideella organisationer, bland annat Amnesty International och Läkare i världen, för att försöka kartlägga hur utbrett våldet är. UNHCR befarar dock att mörkertalet är stort, även i deras egen rapport.

Mellan den 1 januari och den 30 september i år intervjuade de sammanlagt 87 invandrare och flyktingar som utsatts för våld. Av dem tror 84 stycken att attackerna hade ett rasistiskt motiv. De båda kvinnorna som intervjuades, det var bara två, misstänkte att de blev attackerade för att de bar en slöja som täckte håret.

I 85 av fallen ska mer än en person ha legat bakom angreppen. Flera vittnen berättade att de tror att gärningsmännen tillhör extremistgrupper. Många av offren berättar att de upplevde att gärningsmännen med vapen gick till angrepp på ett organiserat sätt, klädda i svart och med täckta ansikten.

Javad Aslam är ledare i den Pakistanska föreningen i Grekland. Enligt honom ligger medlemmar i det ultranationalistiska partiet Gyllene gryning bakom flera av attackerna, ett parti som har stort stöd bland den grekiska polisen.

– Det finns två separata lagar. Polisen låter fascisterna vara, men om en invandrare gör minsta sak åker han in i fängelset, säger han till Al Jazeera.

Även enligt de personer som UNHCR har intervjuat ska det finnas kopplingar mellan det rasistiska våldet och polisen. Det handlar då om polismän som ska ha varit överdrivet våldsamma vid rutinuppdrag, eller som tagit med personer till stationen för att sedan misshandla dem. I en del fall har polismännen förstört olika rättsdokument som tillhört offret.

Flera av dem som intervjuades sa att de ville anmäla överfallen men att de inte vågade, eftersom man omedelbart blir häktad och dömd till utvisning om man inte har några giltiga dokument. Nästan hälften av dem som intervjuades saknade uppehållstillstånd, eller var redan på väg att utvisas.

Bland dem som hade försökt polisanmäla överfallen berättade flera att de möttes av motvilja och försök att avskräcka dem från att anmäla. I vissa fall hade polisen till och med nekat dem hjälp.
Stina Mathiesen

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.